Ingredienser

60 g hele hvetekorn
6 dl lunkent vann
1 ss tørrgjær
130 g sammalt hvete
520 g hvetemel
2 ss olje
1 ss melasse eller malt
1 ½ ts salt
45 g linfrø, ristet
60 g sesamfrø
hvetemel til strøing

Tilberedning

Bland hvetekorn og ca 1 dl av vannet i en liten kjele og la den stå på middels varme til vannet er absorbert, 3-5 minutter. Sett til side for avkjøling.

Løs opp gjæren i resten av vannet i en stor bolle. La det stå til blandingen skummer, ca 5 minutter. Tilsett melsortene, olje, malt eller melasse, salt, linfrø og hvetekorn og bland alt godt sammen til en deig. Ha deigen på et melet arbeidsbord og kna den til den er glatt og smidig, ca 10 minutter. Dersom du lager deigen i mikser, eltes den glatt og smidig på laveste hastighetstrinn i ca 5 minutter.

Form deigen til en ball og legg den i en bolle smurt med litt olje. Snu den rundt i bollen så den blir dekket med olje. Dekk bollen med et kjøkkenhåndkle og sett den lunt til heving til dobbel størrelse, 60-70 minutter. Du kan også heve deigen i stekeovnen på meget svak varme i noen få minutter.

Ha deigen over på et godt melet arbeidsbord, slå den ned og kna til det ikke er luftblærer igjen. Del deigen i to emner og form hvert emne til 2 runde brød.

Dekk brødet med sesamfrø på følgende måte: Du trenger 2 boller som er så store at det går ett brød i hver. Fyll den ene bollen med vann, ha sesamfrøene i den andre. Hold et brød varsomt med begge hender og dypp det i vannet. Rist vannet av og legg straks det fuktige brødet i bollen med frø. Rist bollen frem og tilbake til brødet er jevnt dekker med frø. Legg brødet på et arbeidsbord og dekk det med et håndkle. Gjenta prosessen med det andre brødet. La brødene heve til nesten dobbel størrelse igjen, 15-30 minutter.

Lag 3 dype, parallelle snitt i brødene med et barberblad. Dekk dem med et håndkle og la dem stå til heving i ytterligere 20-25 minutter.

Forvarm ovnen til 200 C mens brødene hever. Sett en paiform halvveis fylt med vann nederst i ovnen. Sett en rist rett over. Strø en stekeovnsplate med mel.

Løft brødene forsiktig over på stekeplaten. Sett stekeplaten på rist rett over formen med vann. Stek brødene til skorpen er gyllenbrun, 40-45 minutter. Bank mot undersiden av brødet for å sjekke om det er ferdigstekt. Det skal føles fast og gi fra seg en hul lyd. Avkjøl brødene på rist. Server brødet i skiver.