Ingredienser
2 buketter brokkoli, ca 600 g salt 2 egg 4 ss kremost 4 ss hvit geitost eller fetaost 60 g litt olivenolje
Tilberedning
Kok brokkolien i lettsaltet vann i ca et kvarter til den er helt mør. Rør egg og kremost sammen i en bolle. Skjær deretter den kokte brokkolien i stykker og ha den i sammen med smuldret geitost eller fetaost. Hell massen over i en liten form som er smurt med olje, evt. flere små. Stek retten i vannbad i ovnen på 190 grader i 30-40 min til den er fast og god. Avkjøl den lett.

Mer om emnet: Brokkoligrateng

Brokkoligrateng er en klassisk og velsmakende rett som gir en spennende vri på hvordan du kan tilberede brokkoli. Det er ikke bare en deilig, men også en næringsrik rett. Brokkoli er kjent for å være en kraftkilde av næringsstoffer som vitaminer, mineraler og dietterfiber, og å inkludere den i kostholdet vårt på forskjellige måter, som i en grateng, kan bidra til å opprettholde et balansert kosthold.

I Norge har brokkoligrateng blitt en populær rett, spesielt ved feiringer og i høytidene. Det er et utmerket valg for de som ønsker å prøve noe utenfor det vanlige potet- og kjøttretter. Brokkoligrateng kan enkelt tilpasses dine kostholdspreferanser ved å legge til andre grønnsaker, krydder eller proteiner etter eget ønske.

En annen stor fordel med brokkoligrateng er dens allsidighet. Den kan tjene som en hovedrett i seg selv, eller den kan være en formidabel siderett til din favoritt protein, enten det er kylling, fisk, biff eller tofu. Dessuten, selv om mye av fokus ligger på brokkolien i denne retten, kan man også legge til andre ingredienser for å gi retten ekstra smak og tekstur. For eksempel, gratinert ost på toppen gir en fin, gyllen skorpe og en deilig, rik smak.

Å lage brokkoligrateng er relativt enkelt. Først skal du blanchere brokkoli i kokende vann i noen minutter for å bevare sin lyse grønne farge og næringsverdi. Deretter blir brokkolien lagt i en bakeform, toppet med saus, ost og eventuelt andre ingredienser, og deretter stekt i ovnen til den er gyllen og sprø på toppen. Til slutt serveres den varm, og kan eventuelt garners med friske urter for ekstra smak.

Energifordelingen i en brokkoligrateng er også verdt å nevne. Det er en balansert rett som gir både proteiner og sunne karbohydrater. Ost og eventuelt kjøtt gir protein, mens brokkoli og eventuelt andre grønnsaker gir kostfiber og karbohydrater. Grønnsakene i retten gir også mange viktige vitaminer og mineraler.

I sum er brokkoligrateng en næringsrik, velsmakende og allsidig rett som er enkel å tilberede. Den kan lett modifiseres etter individuelle preferanser, og er en utmerket måte å inkludere mer grønnsaker i kostholdet på. Så neste gang du tenker på hvordan du kan variere menyen hjemme, husk på brokkoligrateng. Den er verdt å prøve!.