Ingredienser
2½ ss smør 3-4 ss hvetemel ca. 4 dl kraft eller buljong salt
Tilberedning
Smelt smør i kokekaret og la det bli gyllent. Rør inn melet. La blandingen bli jevnt brun. Rør godt hele tiden og unngå for sterk varme. Beregn om lag 10 minutter å brune fett og mel og noe lengre tid hvis du har en stor porsjon. Spe med varm kraft eller buljong, ca halvparten av væsken om gangen. Kok sausen 5-6 minutter etter at den er ferdig spedd. Smak til med salt og eventuelt andre smakstilsetninger. Brun grunnsaus som utgangspunkt for saus til stek av vilt, kalv og lam: Viltsaus 1 porsjon grunnsaus smakes til med 2 – 3 ss Snøfrisk eller noen skiver brunost, tyttebær og noen knuste einerbær Til kalv 1 porsjon grunnsaus smakes til med 1 dl matfløte og hakket estragon. Til lam 1 porsjon grunnsaus smakes til med 1 dl matfløte, hakket timian, hvitløk og einerbær. Peppersaus 1 porsjon grunnsaus smakes til med 2 ss røde/grønne knuste, hele pepperkorn og erstatt 1 dl av væsken med crème fraîche.

Mer om Brun saus til kalv

Brun saus er en hovedkomponent når det kommer til servering av kalv og kan virkelig sette prikken over i-en på måltidet. Dette tradisjonelle tilbehøret til kalv kan forbedre smaken og gi en fantastisk gastronomisk opplevelse. Selv om det kan være deilig å spise ute på en fin restaurant, å lage brun saus til kalv hjemme kan være en givende opplevelse i seg selv.

Først og fremst, la oss forstå hva brun saus er. Brun saus er en type saus laget av hovedsakelig kjøttbuljong, mel og brunet smør. Denne prosessen av bruningen gir sausen dens karakteristiske farge og navn. For å gjøre sausen mer robust, kan du legge til ingredienser som løk, gulrot, sellerirot, laurbærblader, hvit pepper, og noen ganger et hint av eddik eller sitronsaft. Det er her den virkelige magien skjer. Disse tilsetningsstoffene kan gi sausen en unik og dyptgående smak som virkelig kan komplimentere kalvekjøttet.

Nå som vi vet hva brun saus er, kan vi begynne å lage den. Du vil trenge følgende ingredienser: smør, mel, kalvebuljong (eller kjøttbuljong), hakkede grønnsaker som nevnt over, og eventuelt litt eddik eller sitronsaft. Prosessen starter med å smelte smør i en gryte. Legg til mel og rør kontinuerlig for å unngå at det brenner. Dette vil danne en roux, som vil tjene som base for sausen. Når dette er gjort, tilsett buljongen sakte mens du rører.

Bruk av kalvebuljong i stedet for bare generell kjøttbuljong kan gi sausen en ekstra dimensjon av smak, spelendig sammen med kalvekjøttet som serveres. Når buljongen er på plass, legger du til de hakkede grønnsakene, laurbærbladene og pepperet. Fortsett å røre sausen på lav varme i omtrent 40 minutter til en time, til grønnsakene er møre og sausen har nådd ønsket konsistens. Sausen skal være glatt og rik, men ikke for tykk.

Avslutningsvis, er det viktig å smake på sausen for å sikre at den passer til kalvekjøttet. Du vil kanskje legge til litt salt eller en smule eddik eller sitron for å balansere smaken. Nå er den herlige brunsausen klar til å bli servert sammen med kalven. Hvis du har fulgt trinnene nøye, har du nå en deilig og fyldig brun saus som vil forbedre kalvemåltidet ditt betydelig.

Å lage egen brun saus gir deg muligheten til å tilpasse smaken etter egen preferanse og kan ta måltidet til et nytt nivå. En god brun saus kan gi kalven en utrolig dybde av smak, noe som gjør middagstid til en ekte nytelse.