Ingredienser

2½ ss smør
3-4 ss hvetemel
ca. 4 dl kraft eller buljong
salt

Tilberedning

Smelt smør i kokekaret og la det bli gyllent. Rør inn melet.

La blandingen bli jevnt brun. Rør godt hele tiden og unngå for sterk varme. Beregn om lag 10 minutter å brune fett og mel og noe lengre tid hvis du har en stor porsjon.

Spe med varm kraft eller buljong, ca halvparten av væsken om gangen. Kok sausen 5-6 minutter etter at den er ferdig spedd. Smak til med salt og eventuelt andre smakstilsetninger.

Brun grunnsaus som utgangspunkt for saus til stek av vilt, kalv og lam:

Viltsaus

1 porsjon grunnsaus smakes til med 2 – 3 ss Snøfrisk eller noen skiver brunost, tyttebær og noen knuste einerbær

Til kalv

1 porsjon grunnsaus smakes til med 1 dl matfløte og hakket estragon.

Til lam

1 porsjon grunnsaus smakes til med 1 dl matfløte, hakket timian, hvitløk og einerbær.

Peppersaus

1 porsjon grunnsaus smakes til med 2 ss røde/grønne knuste, hele pepperkorn og erstatt 1 dl av væsken med crème fraîche.