Ingredienser

250 g byggmel
1,5 liter vann,melk eller en blanding
50 g gjær
2 ss lys sirup
1 1/2 ss salt
3 ss rapsolje/solsikkeolje
900 g samalt hvete, fin, grov eller blanding
900 g hvetemel

Tilberedning

Lunk væsken til 37 grader og bland gjæren i. Ta to ts sukker i og bland og la det virke i 10 min. Hell væsken over i kornblandingen sammen med alle andre inngrediensene. Elt 5 i kjøkkenmaskin eller 8 min for hånd. La deigen heve på lunt sted i 40 min til dobbelt størrelse.
Ha deigen på bordet og del opp i tre like store emner. Legg dem i 2 liters former og la de etterheve tildekket i 30 min.
Lag snitt på toppen av byggbrødene og dusj eller pensle dem.
Stek byggbrodene på nederste rille i stekeovenen ved 200 grader i 45-60 minutter.
Stikk en tynn pinne og sjekk om brødene er ferdige, er det deig på pinnen må de steke mer.
Avkjøl brødene på rist.