Ingredienser
3 dl. hvetemel. ½ pk. gjær (25 gr.). 2 ss. olivenolje. 1 dl. lunkent vann. ½ ts. salt.
Tilberedning
Løs gjæren opp i vann og tilsett olje. Ha i salt og mel og rør til en passe fast deig. La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Del deigen opp i tre deler og kjevle ut rundinger. Fordel fyllet på den ene halvdelen av hver deig. Dryss ost over. Pensle rundt kanten med sammenpisket egg og brett deigen over. Klem sammen endene, slik at deigen blir tett. Pensle calzonene med sammenpisket egg og dryss over litt oregano og revet ost. Stekes på 220ºC i ca. 20 minutter.

Mer om Calzone

Calzone er en italiensk matrett som utvilsomt har fortryllet matelskere over hele verden. Denne kulinariske perlen stammer fra Napoli-regionen i Italia. Til tross for sin utbredelse i mange deler av verden, er det mange aspekter av calzone som fortsatt er ukjente for mange mennesker, noe som bidrar til dens unike og mystiske karakter.

Konseptet bak calzone er unikt, hovedsakelig fordi denne tallerken består av en bakt pizza som er brettet sammen om ingrediensene, noe som ofte gir den en halvmåneform. Vanligvis er det en blanding av oster som ricotta, mozzarella og parmesan, litt tomatsaus og forskjellige typer fyll som skinke, salami eller grønnsaker inne i calzone. Men dette varierer fra sted til sted og det er ingen fastsatt regel for hva som kan brukes som fyll, dermed kan man tilpasse det etter eget ønske.

Selv om Calzone tradisjonelt er bakt, blir det i noen regioner i Italia, som i Puglia, også stekt. Denne versjonen av Calzone kalles «Panzerotto» og er mindre enn den bakte typen. Med en sprø utside og en myk, saftig innside med fyll, gir stekte Calzone en litt annen smaksopplevelse enn den bakte typen.

Gjennom tidene har calzone utviklet seg fra sin opprinnelige versjon, og man kan finne mange moderne versjoner av den i dag. For eksempel introduserer noen varianter søte smaker i calzone for å lage en dessert-versjon, fylt med sjokolade eller frukt og bær. Andre igjen kan legge til ekstra ingredienser som trøffel eller sjømat for å gi calzone en mer luksuriøs følelse.

Tross dens enkelhet, bærer calzone med seg en rik tradisjon og historie, samtidig som den fortsetter å innovere og tilpasse seg forskjellige smaker og matkulturer verden over. Enten du er en pizzaelsker, en ivrig matlagingentusiast eller bare en oppdagelsesreisende på jakt etter en ny matopplevelse, er calzone et must å prøve. Det gir en unik kombinasjon av smaker og teksturer som er sikker på å glede ethvert ganen. Denne deilige italienske matretten fortsetter å fortrylle oss, og viderefører sin sjarm til nye generasjoner.