Ingredienser:
olje hakket hvitløk løk kjøtt i strimler squash babymais vannkastanjer champignon andre grønsaker du har for hånden

Fremgangsmåte:
Har det i woken i rekkefølgen over, så smaker jeg det til med chilisaus, østerssaus, chilisaus og pepper

Mer om: Chop chuey

Chop Suey er en kraftig og smakfull rett fra det kinesiske kjøkkenet. Den ble introdusert til vesten av kinesiske innvandrere i det 19. århundre. Opprinnelsen til Chop Suey er litt uklar, men den mest aksepterte teorien er at det ble oppfunnet av kinesiske arbeidere i California under byggingen av den transkontinentale jernbanen. De hadde begrensede midler og ble derfor nødt til å improvisere med de ingrediensene de hadde tilgjengelig.

Selv om Chop Suey opprinnelig er amerikansk-kinesisk, har den blitt adoptert av kinesiske samfunn rundt om i verden, inkludert Norge. Her i landet er retten populær på kinesiske spisesteder, men det er også mulig å lage den hjemme. Retten består hovedsakelig av kjøtt (som kylling, biff eller svinekjøtt) og varierte grønnsaker (som bok choy, bambusskudd og vannkastanjer), stekt sammen i en tykk saus. Sauser kan varieres, men vanligvis er det en kombinasjon av soyasaus, oystersaus og hoisinsaus.

Chop Suey er kjent for sin enkelhet og fleksibilitet. Man kan lett variere retten basert på personlige smakspreferanser og tilgjengelige ingredienser. Dens naturlige evne til å tilpasse seg gjør det til en perfekt rett for alle diettbehov. For eksempel, for de som er vegetarianere, kan kjøttet erstattes med tofu eller flere grønnsaker.

Nytelsen av en Chop Suey ligger i dens balanse og harmoni av smaker. Det dypt stekte kjøttet gir det en fyldig og smakfull base, mens de friske grønnsakene tilfører en lett, skarp og frisk note til retten. Retten serveres som regel over ris eller nudler.

I dag er Chop Suey en viktig del av det kinesiske kjøkkenet her i Norge, men også verden over. Den representerer perfekt møtepunktet mellom kinesisk og vestlig matkultur, og viser hvordan enkelhet og kreativitet kan føre til matretter som overlever tidens tann.