Ingredienser
1. dag: ½ ts. tørrgjær 2 dl. kaldt vann 3 ½ dl. hvetemel Rør ingrediensene sammen, dekk til, la stå natten over i kjøleskapet. 2. dag: 2 ts. tørrgjær 1 ½ dl. lunkent vann 4 ½ dl. hvetemel 1 ts. salt 2 ½ ss. Olivenolje
Tilberedning
Rør fordeigen sammen med de nye ingrediensene. Klem den løse deigen ned i en smurt form, dekk med plast, og la heve i 2-3 timer. Del deigen i 6 brød, legg på bakebrett, dryss mel over og hev 1 time. Varm ovnen til 275 grader, sett brødene i midten, og skru ned temperaturen til 250 grader. Stekes til de er lys gylne.

Mer om emnet: Ciabattabrød

Ciabattabrød er faktisk en ganske ny tilkomst til pantheonet av brødvarianter. Den ble først skapt på 1980-tallet av en baker fra Verona, Italia, med navnet Francesco Favaron. Hans oppfinnelse ble deretter patentert av hans kone, som var eieren av et bakeselskap kalt Molini Adriesi.

Denne type brød er kjent for sin lune, litt fuktige krumme og sprø, gylne skorpe. Ciabatta-brødets unike tekstur er et resultat av en spesiell framstillingsprosess som innebærer en ekstra lang jæringstid. Dette gjør at deigen har godt med tid til å danne de karakteristiske luftlommene.

Noe som er særlig interessant med ciabattabrød er dens tilpasningsdyktighet. Denne brødtypen kan brukes til en rekke forskjellige formål, enten det er til smørbrød, toast, bruschetta, eller rett og slett som del av en brødkurv ved middagen. Videre finnes det flere varianter, slik at en kan finne en ciabatta som passer enhver smak.

For eksempel er det ciabatta al latte, som har melk som en av ingrediensene og resulterer i et mykere brød. Noen varianter inkluderer også oliven, tomater, urter eller andre smakstilsetninger i deigen. Det finnes også en type kjent som ciabatta integrale, som blir laget med fullkornsmel for en sunnere variant.

Til tross for dens relative nyhet, har ciabattabrød ført til en revolusjon innen sandwichindustrien, da dens robuste skorpe og luftige innhold kan absorbere fuktighet uten å bli sogggy. Dette gjør det til et ideelt valg for smørbrød som krever saftige pålegg.