Ingredienser
1/2 kålhode (hvit eller rød) 2 fedd hvitløk 2 dl avrent yoghurt 1/2 dl presset limesaft 2 ss dijonsennep 1 ss honning salt og pepper 1/2 dl gresskarfrø
Tilberedning
Finstrimle kålen og finhakk hvitløken. Bland alle ingrediensene og smak til med salt og pepper. La salaten trekke i kjøleskapet minst 1 time før servering. Dryss over gresskarfrø.

Mer om emnet: Coleslaw

Coleslaw, eller «colesalat», er en populær rett med base i råkost og er kjent for sin bruk i mange forskjellige matkulturer rundt om i verden. Opprinnelsen til navnet kommer fra det nederlandske ordet «koolsla», hvor «kool» betyr «kål», og «sla» står for «salat». Derfor kan man si at det grunnleggende er en kålsalat. Men hva er det som gjør at coleslaw er så spesiell og elsket blant så mange mennesker verden over?

Coleslaw har utviklet seg gjennom årene fra sin opprinnelige form til en rekke varianter, avhengig av kulturen og de regionale smakene. I grunnen inneholder coleslaw strimlet råkål og gulrot, men mange tilføyer også hakket paprika, eple, ananas, eller andre grønnsaker for ekstra smak og tekstur. Det som binder ingrediensene sammen er en dressing, som ofte er et mix av majones, eddik, sukker, og diverse krydder. Dette gir coleslawen dens karakteristiske kremete og lett søtlige smak.

Coleslaw er mer enn bare en salat, det er en matrett som kan tilpasses etter eget ønske og behov. Noen liker den litt syrlig, andre litt søt. Noen bruker den som tilbehør til grillet mat, mens andre har det som en del av hovedretten. Det er også de som har den som fyll i sandwich eller hamburger. Coleslaw er også populær som en lett og næringsrik lunsj blant helsebevisste individer på grunn av dens høye innhold av vitaminer og mineraler.

I mange land kommer coleslaw på festbordet ved store anledninger. For eksempel, i Amerika er det ganske vanlig med coleslaw til Thanksgiving middag. Og i mange deler av Europa serveres coleslaw ved julebordet. Dette gjenspeiler rettens allsidighet og dens evne til å tilpasse seg ulike smaker og kulturer.

Uansett om du foretrekker coleslaw som en typisk amerikansk majones-basert salat, en eddik-basert spaghetti-western slaw, eller kanskje en gresk hyllest med yoghurt og fetaost som base, er det ingen grenser for kreativiteten når det kommer til denne allsidige retten. Så, neste gang du vurderer å lage en coleslaw, hvorfor ikke eksperimentere med smaker fra hele verden og skape din egen unike versjon av denne klassiske salaten?.