7dl fløte
2 dl melk
200g sukker
1 vaniljestang
10 egg
Varm forsiktig fløte, melk og splittede vaniljestenger (splitt stengene langs midten, bruk en teskje og skrap ut frøene, bruk både frø og stenger ) i en kjele ( helst tykkbunnet ), nesten til kokepunktet. Ta kjelen av varmen.
Pisk eggeplommene og sukker sammen for hand, til det blir lett og lysegult.
Ta opp vaniljestengene. Tilsett den varme melk/fløteblandingen i eggedosisen under stadig omrøring til alt er jevnt blandet.
Varm så alt mens du visper hele tiden over svak varme til det såvidt når kokepunktet, og det begynner å tykne litt.
Dersom du er uheldig og blandingen klumper seg kan du sile blandingen gjennom et dørslag. Ta det av platen og fordel røren i små porsjonsformer.
Sett formene i en langpanne og hell på så mye varmt vann at det er halveis opp på formene. Stek midt i ovnen på ca 100 grader ca 1 time til de såvidt er stivnet – ikke la overflaten få farge.
Før servering, dryss på Demerara- eller brunt sukker og karamelliser sukkeret med skibrenner. Formene kan også settes under grillen til sukkeret smelter og blir gyllent. Pass godt på.
PS: Bruk sukker som er laget av sukkerrør ikke roer, det gir best resultat når det smeltes. Server alene eller med litt frisk frukt.