Ingredienser
litt nøytral olje (raps, solsikke e.l.) 2 fedd hvitløk, finhakket 1 ts revet fersk ingefær 1 ts hele spisskummenfrø (malt spisskummen kan sikkert også brukes, men da bør den tilsettes når du tilsetter kokosmelken) 1/2 ts hele korianderfrø, som er knust lett 1 dl kokosmelk 1/4 ts malt kardemomme 1/2 ts kajennepepper (eller så mye du tåler/vil ha) saften av en halv lime skallet (bare det grønne) av en halv lime 300 g kokte eller bakte rødbeter, i båter hakkede korianderblader
Tilberedning
Varm opp oljen, og ha oppi hvitløk, ingefær, spisskummen og korianderfrø. Stek i et minutt eller to mens du rører. Tilsett kokosmelk, kajennepepper, kardemomme, limesaft og -skall, og la det koke i 3-4 minutter. Tilsett de kokte/bakte rødbetene, kok opp, og la det koke litt slik at rødbetene blir gjennomvarme.

Mer om: Curry

Curry er en kompleks og fascinerende del av det globale kulinariske landskapet, med en historie og utvikling som strekker seg over flere kontinenter og århundrer. Mens begrepet «curry» kom fra det britiske imperiet, har krydderblandingen dype røtter i asiatiske matkulturer, spesielt i Sør-Asia og Sørøst-Asia.

I India, maler hjemmekokker ofte sine egne curryblandinger fra bunnen av, ved hjelp av en unik variasjon av krydder som koriander, gurkemeie, spisskummen og kardemomme. Disse blandes sammen med friske urter, løk, hvitløk og ingefær for å lage en branny krydderpaste. Dette blandes deretter med grønnsaker eller kjøtt for å skape det vi kjenner som en «curry». Hvert region i India har sin egen distinkte versjon av curry, med ingredienser og kokestiler som varierer fra sted til sted.

I Thailand og andre deler av Sørøst-Asia, bruker de også begrepet «curry», men deres versjon er veldig forskjellig fra den indiske. Thailandske curries er ofte laget med en base av kokosmelk, kombinert med krydder som sitrongress, galanga og kaffir limeblad. Disse blir blandet sammen med ulike typer kjøtt, sjømat eller tofu, og serveres ofte over ris.

Det er også verdt å merke seg den japanske tolkningen av curry. Japansk curry, kjent som «kare», er en tykk, stuvet rett som ofte inneholder kjøtt, grønnsaker og ris. Det har en mer dempet smak enn sine indiske og thailandske motstykker, og er populært både i hjemmelaget mat og hurtigmat.

Akkurat som det ikke finnes én måte å lage en curry på, finnes det heller ingen enkel måte å definere hva en curry er. Men en ting er sikkert – uansett hva du koker i gryten, vil du helt sikkert lage noe deilig.