Dampede blåskjell

Ingredienser
1 kg blåskjell 1/2 dl hvitvin 1 dl fløte 1/2 løk 1/4 ts timian (evnt. tørket)
Tilberedning
Ha alle ingrediensene i en kjele. Legg på lokket og kok opp på full styrke til det kommer kraftig damp ut under lokket. Da er det ferdig – og må ikke stå lenger! Skjell som ikke har åpnet seg, ligger du unna. Servér med ferskt, lyst brød og en tørr, frisk hvitvin, f.eks. en Sauvignon Blanc eller en Chablis.

Mer om Dampede blåskjell

Blåskjell er et havprodukt som har vært en klassiker på middagsbordene i mange år, både i Norge og utover verdens kyster. De er kjent for sin friske marine smak, og byr på en helt spesiell opplevelse når de blir tilberedt på riktig måte. En av de mest populære måtene å tilberede blåskjell på, er nettopp ved å dampe dem. Dampede blåskjell bringer frem den saftige og delikate smaken på best mulig måte.

Det er viktig å merke seg at selv om prosessen med å dampe blåskjell kan virke enkel, er det nødvendige trinn man skal følge for å sikre det beste resultatet. Først bør man rengjøre skjellene i kaldt vann, og kaste de som eventuelt ikke lukker seg når man banker litt på dem. De skal nemlig bare åpne seg når de er ferdig dampet, og ikke før.

Når vannet begynner å koke, kan man legge til blåskjellene. Koking skal skje i kort tid, vanligvis 5-7 minutter, til skjellene åpner seg. Det er også en fordel å ha i noen hakkede hvitløksfedd, sitron og persille for å forsterke de naturlige havsmakene. Pass på å ikke overkoke blåskjellene, da blir de harde og tørre. Ideelt sett skal de være saftige og kommer lett ut av skallet.

Det er også veldig viktig å notere seg at noen skjell ikke vil åpne seg selv etter denne kokingen. Disse skal man kaste, ettersom de mest sannsynlig ikke er gode. Det er også viktig å huske på at smaken av blåskjell kan variere avhengig av hvor de er fanget og hvilken årstid det er.

Et begrep vi ofte hører i forbindelse med matlaging med blåskjell er «moules marinieres». Dette er en tradisjonell fransk oppskrift hvor blåskjellene dampes i en base av hvitvin, løk, hvitløk, persille og gjerne fløte. Dette høyner den delikate smaken av blåskjellene til nye høyder, og er den mest tradisjonelle måten å tilberede dem i flere kystnære franske regioner.

Å servere dampede blåskjell kan virke som en gourmetopplevelse, men det er faktisk veldig enkelt å lage hjemme. Dette er en fantastisk rett å servere for gjester, og kan parres med deilig brød for å suge opp den deilige, aromatiske væsken, eller med en klassisk side av pommes frites. Nytes best med et glass av din favoritt hvitvin, og det er en sikker suksess på middagsbordet.

Å dampe blåskjell er både enkelt og veldig smakfullt. Det er det perfekte måltidet for de som elsker sjømat og ønsker en rask, men eksklusiv rett å servere.

Legg igjen en kommentar