Ingredienser

200 g spekk
vann
salt
400 g storfe- eller svinelever
1 løk
1 ½ dl melk
4-5 rensede ansjoser
1 ½ ts salt
2 krm pepper
1 ts merian
½ dl hvetemel
2 egg

Tilberedning

Skjær bort eventuell svor og skjær spekket i strimler. Kok dem i 10-15 minutter i lettsaltet vann, 1 ts salt pr. liter vann.

Ta bort hinner og eventuelle grove ganger på leveren. Skjær den i mindre biter. Legg dem i kokekaret med spekket slik at leveren blir varm, ca 5 minutter. Hell av vannet.

Skrell løken og skjær den i båter.

Med food processor: Monter maskinen med stålkniven. Legg i alle ingredienser utenom melken. Kjør maskinen i 30-60 sekunder. Spe med melken gjennom materøret, og la maskinen gå et minutts tid til røren er helt jevn og glatt. Den blir ganske tynn, men posteien får riktig konsistens når den stekes.

Med mindre mikser: Gjør som ovenfor, men bland halv porsjon om gangen.

Med kjøttkvern: Mal lever og spekk to ganger, siste gang sammen med løk og ansjos. Rør ned krydder, mel og egg og til slutt melken, litt om gangen.

Stek eventuelt en smaksprøve og juster krydringen.

Hell røren i godt smurte former, 3 stk à 6 dl eller 1 stk `1,5 liter. Sett dem i en langpanne, dekk med aluminiumsfolie og sett pannen på nederste ribbe i stekeovnen ved 200 C. Hell kokende vann ved siden av formene.

Stek posteien i vannbadet, små former i ca 45 minutter, større former i drøyt 1 time.

Fjern folien mot slutten av steketiden slik at posteien får litt farge på overflaten. La den bli kald i formen, løsne den rundt kantene med en kniv og hvelv den.