Doro Wat

Ingredienser
1 stk. kylling (800 g) 1 ts salt 3 stk. løk 2 ss smør 2 ss tomatpuré 2-3 ts berbere (se under) ca 3 ½ dl vann eller halvparten vann og tørr hvitvin evt. 1 ss hvetemel 4 stk. hardkokte egg Berbere (Kryddersaus): ½ stk. finhakket rød paprika 2 stk. finhakkede chili 1 ts malt ingefær ½ ts spisskummenfrø ½ ts malt koriander ½ ts kvernet, svart pepper ¼ ts revet muskatnøtt ½ ts malt kardemomme 1 ss salt 2 ss finhakket løk 2 båt finhakket hvitløk 2 dl vann 1 ss olje
Tilberedning
Del kyllingen i 8 biter. Legg biten i en skål og krydre med salt. Skrell og hakk løken. Smelt smøret i en gryte og stek løken i 10 minutter til den er myk. Rør inn tomatpurè og berbere og spe med vann/vin. Legg i kyllingen og la gryten koke underlokk i 30-40 minutter. Tykne sausen med hvetemel utrørt i litt vann. Kok ytterligere 5 minutter. Skrell eggene og legg dem i gryten. Server med brød og/eller ris. Berbere: Fres paprika og chilipepper i en varm panne uten smør i ett minutt, rør hele tiden. Ha alt unntatt oljen i en hurtigmikser og kjør til en jevn saus. Hell tilbake i pannen og kok inn sausen i ca. 3 minutter. La sausen bli kald og hell den over på rent glass med lokk. Hell over oljen. Sausen kan stå i kjøleskapet i flere måneder.

Om Doro Wat

Doro Wat er uten tvil den mest gjenkjennelige retten fra Etiopia. Navnet «Doro Wat» kan oversettes som «kyllinggryte», hvor «Doro» betyr «kylling» og «Wat» refererer til en type gryte. I tradisjonell etiopisk matlaging, er Doro Wat et sentralt element og er ofte servert som en viktig del av ethvert etiopisk festmåltid.

Retten består hovedsakelig av kylling, men kan også inneholde hardkokte egg. Kyllingen er tilberedt i en krydret saus kalt «berbere», som er laget med en blanding av pepper, nellik, kanel, koriander, ingefær og mange andre smakfulle krydder. Denne sausen gir retten dens særpregende, rike smak og dens karakteristiske dype røde farge.

Et unikt aspekt ved Doro Wat er matlagingsteknikken som benyttes. Til å begynne med, blir løken som skal brukes i sausen, stekt uten olje. Dette er en prosess som kalles «Niter Kibbeh» på det lokale språket, Amharic. Så, er løken blandet med berbere, sammen med andre krydder og urter, og til slutt kyllingen. Hele blandingen er deretter sakte kokt til kyllingen er mør og godt gjennomtrukket av sausen.

Doro Wat serveres tradisjonelt på en injera, som er en slags surdeigslefse laget av den lokale kornsorten teff. Denne pannkake-lignende brødet har en litt syrlig smak som perfekt komplimenterer den krydrede, rike smaken av Doro Wat. I tillegg til injera, kan Doro Wat også serveres med andre typer etiopisk brød, eller til og med ris.

I Etiopia er Doro Wat ofte servert under spesielle anledninger og feiringer. Imidlertid, gitt dens popularitet og den gode smaken, er det også blitt en fast rett på menyene til etiopiske restauranter over hele verden. Så selv om du ikke er i Etiopia, har du muligheten til å smake denne delikate retten og ta del i en rik matkultur. Og hvis du tør å utfordre dine kulinariske evner, hvorfor ikke prøve å lage din egen Doro Wat hjemme? Det er vel verdt innsatsen!.

Legg igjen en kommentar