Ingredienser
1 ¼ – 1 ½ kg dypfrosset beinfritt elgstek. Krydret saltlake: 1 l vann 1 dl salt 1 ts sukker ½ ts knust svartpepper 1 knust laurbærblad 15 knuste enebær
Tilberedning
Legg det frosne kjøttet i en ildfast form. Sett steken inn nederste rille i stekeovnen ved 100 grader. Stikk et steketermometer midt i steken etter 2 – 3 timer ( da har kjøttet tint). La steken stå i ovnen i 10 – 12 timer. Når steketermometeret viser 60 grader er kjøttet rosa, og når det viser 75 grader er det helt gjennomstekt. Kok opp vannet til laken, tilsett salt og krydder og la dette koke i 3 – 4 minutter. Legg det varme kjøttet i en bolle (ikke plast – det kan sette smak). Hell over den varme laken, som skal dekke kjøttet. La det stå kaldt og tildekket i 4 – 5 timer, kjøttet tar da smak av laken. Ta opp kjøttet og skjær det i tynne skiver. Serveres med fløtegratinerte poteter, potetsalat eller stekte potetbåter og med soppsaus og en god salat. Blir det rester igjen av steken etter måltidet er dette utmerket som pålegg.

Mer om emnet: Elgestek

Elgestek er en populær rett i det nordiske kjøkken, spesielt blant de som setter pris på viltkjøtt. I Norge er elgjakt en årstidsspesifikk tradisjon, og kjøttet betraktes som en delikatesse. Elgen har en diett som hovedsakelig består av blader, grener og annen skogvegetasjon, noe som bidrar til en unik, naturlig smak i kjøttet.

Elgestek prepareres ofte på en lignende måte som andre typer viltstek. Det er viktig å marinere kjøttet i flere timer, helst over natten, for å få mest mulig smak. Tradisjonelle marinader kan inkludere ingredienser som rødvin, timian, rosmarin, hvitløk, og noen ganger ulike fruktjuicer. Etter marinering stekes elgestek ofte i ovn, men mange foretrekker også å grille det.

Elgestek er en næringsrik rett, rik på protein og lav på fett. Det har en høy andel av vitamin B12, jern og sink, noe som gjør det til et godt valg for de som ønsker et sunt kosthold. I tillegg inneholder elgkjøtt mindre mettet fett enn mange andre typer rødt kjøtt.

Elgestek passer godt til klassiske tilbehør som poteter, grønnsaker og diverse sauser. En typisk norsk tilbehør er tyttebær eller tyttebærsyltetøy, som gir retten en søt og syrlig kontrast.

Det er også vanlig å servere elgestek med en kraftig saus laget av kraften som elgsteken har avgitt under steking. Denne sausen kan variere i smak, avhengig av hvilke grønnsaker og urter som har vært brukt under stekingen, og den gir en ekstra dybde til kjøttsmaken.

Samlet sett er elgestek en uunnværlig del av norsk matkultur. Om du jakter elgen selv eller kjøper kjøttet i butikken, vil denne mørke og smakfulle delikatessen garantert bringe en bit av Nordens skoger rett til middagsbordet ditt.