Ingredienser:
3/4 kg elgkjøtt 250 g sjampinjonger 2 ss hvetemel 1 1/2 ts salt 2 krm svart pepper 2 krm sennepspulver 1 stk. rotselleri, ca 100 g 1 pastinakk 1 gulrot 1-2 ss smør/margarin 2 dl vann eller buljong 2 dl fløte 1/2 – 1 ss rognebær- eller ripsgelé

Fremgangsmåte:
Tørk kjøttet med kjøkkenpapir og skjær det i små benfrie biter. Bland mel, salt, svart pepper og sennepspulver i en pose. Legg kjøttbitene i posen og rist den slik at melblandingen dekker kjøttet. Rens og skyll rotfruktene. Skrell dem og skjær dem i fine strimler. Brun kjøttet og sjampinjongene i en del av smøret i en jerngryte. Ta kjøttet og soppen opp i gryten. Brun rotfruktene i resten av smøret. Legg kjøttet og sjampinjongene i gryten igjen. Spe med vann eller buljong. La alt sammen småkoke under lokk på svak varme til kjøttet er mørt. Tiden varierer med hva slags kjøtt du har (30-55 minutter). Tilsett fløten og geleen. Smak til med mer krydder om nødvendig. La alt koke sammen en liten stund. Server fra gryten.

Mer om emnet: Elggryte

Elggryte er en populær rett i norsk matkultur, særlig i høst- og vintermånedene når elgjakten er i sesong. Det er en varmende, næringsrik rett som lages ved langsom koking av elgkjøtt sammen med forskjellige grønnsaker, krydder og ofte en liten mengde vin.

Elgkjøtt har en særegen, rik smak, men den kan variere avhengig av hvor elgen har levd og hva den spiste. For eksempel kan elg som har levd i et område med mye einer og blåbær ha en litt søtlig undertone i kjøttet. Elgkjøtt er også spesielt mager og proteinrik, noe som gjør den til et sunt alternativ til mange andre typer kjøtt.

Tradisjonell elggryte inkluderer ofte rotgrønnsaker som poteter, gulrøtter og selleri, og kanskje en håndfull tyttebær for en liten søt-sur kontrast. Men det finnes ikke noe fast regel for hva som skal være i en elggryte. Noen liker å eksperimentere med ulike grønnsaker og urter for å tilpasse retten etter egen smak.

Elggryte har en lang historie i Norge, og den er intimt knyttet til elgjakten. For mange familier er det en spesiell rett som forberedes når en elg er blitt felt, og den er også gjerne servert i selskaper og ved feiringer.

Til slutt, selv om elggryte kanskje er mest assosiert med høst og vinter, er det ingen grunn til ikke å nyte denne retten året rundt. Frossent elgkjøtt holder seg godt, og hvis du har tilgang på dette, kan du lage en deilig elggryte når enn du ønsker.