Ingredienser:
1. Hakk en sjalottløk og fres denne i smør. Bruk en jerngryte på sterk varme. Tilsett så elgkjøttet og, brunes på alle sidene. Tilsett deretter vann slik at det dekker kjøttet. Ha i sjalottløker, hele. Dette småkoker ganske lenge til meg – jo lengre, jo mørere kjøtt får du.

Fremgangsmåte:
Etter en koketid på 1 – 2 timer, tar jeg ut kjøttet og blander ut kraften. Ta i: enebær, litt buljong, kanskje noe kikkoman, endel skiver brunost, en skje honning. Smak deg frem! Jeg bruker maizena for å få litt tykkere saus. Tilsett så kjøttet, litt sopp, paprika i strimler. Serveres med erter og gullerøtter, tyttebær og dflatbrød og kokt potet eller ris.

Mer om emnet: Elggryte

Elggryte er en tradisjonell norsk skogrett med et rikt historisk opphav. Originale oppskrifter på denne retten går tilbake til vikingtiden, da jakt var en viktig kilde til mat for de norske innbyggerne og deres respekt for dyrene de jaktet på ga opphav til deres matlagingskunnskap.

Kjernen i en autentisk elggryte er kvalitet elk-kjøtt, eller elgkjøtt, som er marinated i vin og urter før det er ført til sneglehastighet i en tykk, rik saus. Denne langsomme tilberedningsprosessen gir kjøttet tid til å absorbere alle aromaene og bli utrolig mørt. Som et resultat har elggryte en intens, men allikevel raffinert smak som er umulig å motstå.

Moderne variasjoner av elggryte kan inkludere en rekke ingredienser, avhengig av regionen og kokkens valg. Noen velger å tilføye rotgrønnsaker som gulrøtter og poteter for ekstra næring og smak, mens andre kan inkludere sopp og bacon for ekstra dybde og tekstur. Uansett variant, blir retten vanligvis servert med en side av potet, ris eller brød for å suge opp den smakfulle sausen.

Det er også interessant å merke seg at tilberedning av elggryte også har en sosial dimensjon i Norge. Denne retten er ofte sentral i samlinger som markerer begynnelsen og slutten av jaktsesongen, der den ikke bare er en måltid, men et symbol på fellesskap og takknemlighet mot naturen.

Til slutt, vil jeg si at elggryte er mer enn bare en rett – det er en viktig del av norsk kultur og tradisjon. Dens historie og fortsettende popularitet vitner om den norske kjærligheten til både matlaging og naturen.