Engelsk kyllingpai

Ingredienser:
Paideig: 3 dl hvetemel 100-125 g smør eller margarin 3 ss vann Fyll: 1 ferdiggrillet kylling smør eller margarin til formen 1 løk 1 rød paprika 1 grønn paprika 1 eple 1 1/2 dl terningbuljong 1 liten boks suppesjampinjonger, ca 200 g salt pepper hvitløkpulver karri vann eller sammenpiskede egg til pensling

Fremgangsmåte:
Hakk sammen mel og smør. Drypp over vannet og arbeid deigen raskt sammen med fingertuppene. La den hvile kaldt en stund. Skjær kyllingkjøttet i strimler og legg dem i bunnen av en smurt paiform. Hakk løk, paprika og eple og la det surre seg nesten mykt i buljongen. Tilsett soppen og smak til med salt og krydder. Ha det i formen. Kjevle ut paideigen til en rund leiv, som legges som lokk oppå kjøtt og grønnsaker i formen. Klem godt til rundt kantene. Stikk tett med huller i lokket og pensle med vann eller sammenpiskede egg. Stek retten til paien er pent gyllengul og sprø.

Mer om Engelsk kyllingpai

Engelsk kyllingpai er en delikatesse som har røtter i det britiske kjøkkenet og er populært verden over. Selv om det faktisk har eksistert varianter av kyllingpai siden antikken, har den engelske versjonen fått sitt særlige stempel fra 1600-tallets England. Denne deilige matretten er kjent for sin delikate, smørbakte paibunn og rik, kremet kyllingfyll.

Ingenting slår den varme og hjemmekoselige følelsen av en nybakt engelsk kyllingpai. Den er laget av biter av ternet kyllingbryst, kombinert med et utvalg av grønnsaker som gulrot, sopp, purre og selleri. Krydder som timian og persille tilsettes for å fremheve smaken, før en rik saus på basis av kyllingbuljong og kremfløte helles over. Øverst på det ganze kommer en flakete, gyllen paibunn som gir den perfekte finish.

En interessant fakta om engelsk kyllingpai er at det ikke nødvendigvis må være laget med kylling. I tidligere århundrer var ofte «kyllingpai» en fellesbetegnelse for enhver type pai som inneholdt hvitt kjøtt, nemlig kylling, kalkun, eller til og med kanin. Ikke desto mindre er den klassiske kyllingpai vi kjenner og elsker i dag stort sett laget med kylling.

Engelsk kyllingpai krever noen ingredienser som ikke er så vanlige i det norske kjøkkenet, det er viktig å virkelig prøve å skaffe de riktige ingrediensene, slik at du kan lage en pai som er så autentisk som mulig. For eksempel bruker engelskmenn ofte dobbel fløte i stedet for vår vanlige fløte, og de bruker et fett kjent som «talg» i deigen. Men med litt justering kan du lage en deilig kyllingpai som gjenspeiler smakene fra det engelske kjøkkenet.

Å ha en bit godt laget kyllingpai kan i enkelte tilfeller føles som en kulinarisk reise, som tar deg med til de koselige pubene i engelske landsbyer, hvor disse paiene ofte serveres med chips eller grønnsaker og selvfølgelig en øl. Det er hyggelig å vite at selv om matretter kan forandre seg over tid, er noen ting, som kjærligheten til en god engelsk kyllingpai, universell.

Til tross for at det er en tradisjonell britisk matrett, har engelsk kyllingpai vist seg å være elsket av folk over hele verden. Den har enkelheten, men også mangfoldigheten til å bli tilpasset med forskjellige ingredienser fra forskjellige kjøkken. Dette understreker kyllingpaiens evige appell. Det er en matrett som har stått tidens prøve, elsket fra generasjon til generasjon.

Legg igjen en kommentar