Ingredienser
3 dl melk 50g gjær ca. 7 1/2 dl hvetemel 100 g mykt smør 1 dl sukker 1/2 ts revet muskat 1/2 knust nellik 1/2 ts kanel 1/2 ts knust allehånde 125 g rosiner (de sløyfer jeg – ingen her liker rosiner) 1 egg til pensling
Tilberedning
Lag bolledeigen, den blir ganske så løs, og det skal den være. Hvis deigen er for hard blir bollene vanskelig å trille ut. Rosinene tar du i etter første heving. Heves i 45 min. Trill ut bollene (ca 20 stk). La de etterheve under klede i 20 min. Pensle bollene med sammenpisket egg før de stekes midt i ovnen på 200 grader i 17-18 min.

Mer om Engelske krydderboller

Engelske krydderboller, kjent som «spiced buns» eller «hot cross buns» på det engelske språket, er en tradisjonsrik bakervare som er spesielt forbundet med påsken. Disse søte, fruktige og krydret bollene er fylt med historie og symbolikk, og har utviklet seg gjennom århundrer til å bli et ikonisk innslag i britisk bakverk.

Krydderbollene har rødder helt tilbake til det gamle Roma, men det var på 1500-tallet i England at de tok formen vi kjenner i dag. Oppskriften varierer noe, men hovedingrediensene består normalt av mel, gjær, egg, melk, sukker, smør, samt en miks av krydder som kanel, nellik og muskat. I tillegg inneholder de ofte tørket frukt som korinter eller rosiner. Verdt å nevne er det karakteristiske krysset på toppen, som er laget av deig eller sukkerglasur.

På tross av sitt enkle utseende er krydderbollene en smaksbombe. Kombinasjonen av de søte og krydrede smakene, sammen med de myke teksturene, gir en spesiell, velsmakende opplevelse. De serveres vanligvis delte på midten, smurt med smør og servert varm.

Men, hva med symbolikken rundt disse bollene? Krysset på toppen av bollen representerer korset Jesus ble korsfestet på, mens krydderet symboliserer de krydderene som jesus’ legeme ble viklet inn i etter hans død. Dermed har disse bollene en dypere betydning, spesielt for kristne. Dette er delvis grunnen til at de oftest serveres i påsken, som en del av påskens religiøse feiring.

Mange bakerier begynner allerede å selge disse velsmakende godbitene tidlig i året, og populariteten har vokst. I dag kan du finne krydderboller i mange land over hele verden, selv om de særlig er forbundet med Storbritannia. Til tross for global tilgjengelighet, er det å lage hjemmelagde krydderboller en verdifull tradisjon som mange fortsatt holder i hevd.

Samtidig har krydderbollene også inspirert til kreativ variasjon og innovasjon innen moderne baking. Fra gourmetversjoner i bakerier, til hjemmelagede eksperimenter med forskjellige typer tørket frukt og krydder, er den engelske krydderbollen mer enn bare et påskebakverk – det er et ikonisk stykke engelsk matkultur.