Ingredienser

5 gram gjær
4 dl lunkent vann, omtrent 40 grader
1 ts salt
9-10 dl hvetemel
10 fiken
5 tørkede aprikoser
en håndfull hasselnøtter
ev. noen oliven

Tilberedning

Lag en starter dagen før du skal bake, ved å blande gjæret med 1,5 dl lunkent vann og 2 dl mel i en bolle som er minst en liter. Dette vil resultere i en ganske sølete deig eller røre. Dekk bollen med plast og sett den et sted med jevn, ikke altfor høy temperatur. Neste morgen bør røra ha blitt en stor boblete masse. Er det ingen tegn til liv, ha i litt mer gjær (et lite nederlag, men bedre enn et stort).

Del fiken, aprikos og ev. oliven i mindre biter.

Hell starteren over i en lunken bolle. Mat den med litt og litt lunkent vann og mel til du har en jevn deig. Når deigen begynner å få passe fast konsistens, kan du løfte den ut av bollen og fortsette knaingen på ei plate med mel på. Elt deigen i en halvtimes tid (du trenger bare å elte to minutter, så kan du gjøre noe annet i fem minutter osv., så lenge det er en halvtime fra du begynner til du slutter). Ha deigen tilbake i bollen og dekk til med plast. Hvor lang tid det tar nå, avhenger av hvor mye futt det er i starteren, og hvor varmt det er der du har deigen. (Hevingen går mye fortere når det er mer enn 21 grader.) Jeg forsøker å sette deigen et sted som ikke er for varmt, så den kan bruke god tid på å heve. Når den har doblet i størrelse, er den ferdig.

Løft ut deigen, del den i to eller tre og form den til fine, avlange brød. Dekk til med plast og kjøkkenhåndkle og la heve til de er dobbelt så store. Slå opp brødene en gang til, det vil si at du slår ut lufta av dem. Legg dem godt fra hverandre på et stekebrett og dekk til med et kjøkkenhåndkle (ikke plast den siste gangen). Varm ovnen til den er 220 grader. La brødene heve til de er dobbelt så store. Skjær grunne snitt i toppen av brødene med en tynn, skarp kniv eller et barberblad og sett i ovnen. Skru ned varmen til 180 grader og stek i omtrent 45 minutter midt i ovnen.