Ingredienser
1 porsjon kokt grøt (avkjølt) 1 liten kopp rosiner Epler sukker 2 eggehviter 20 g melis
Tilberedning
Rør rosinene inn i den avkjølte grauten og hell grauten i botnen av ei ildfast form. Hakk opp eplene og strø dei over grauten,det skal være såpass at det dekkar grauten. Strø sukker over eplene. Visp eggekvitene stive og rør melisen godt inn. Smør eggekvite blandingen over eplene og sett inn i varm ovn (200-250). La det steike til det er blitt gyllenbrunt. Er like godt kaldt som varmt.

Mer om Eple og rispai

Eple og rispai er en populær dessert som er verdsatt over hele verden. Den kombinerer de friske og søte smakene fra epler med kremet og rike rispai. Desserten har eksistert i mange år, og dens opprinnelse er en del av dens unike sjarm.

Eple og rispai stammer fra forskjellige regioner i verden, men den hybride versjonen som kombinerer begge deler, har en noe uklar historie. En del kilder antyder at eple og rispai kom til Norge fra England på 1700-tallet. Det var på denne tiden at eplepie ble en stadig mer populær dessert, mens retter laget av ris, inkludert rispai, også ble populære. Epler var rikelig tilgjengelige, og ris, som på den tiden ble importert, var en luksusvare. Å kombinere de to ble sett på som et symbol på overflod og rikdom.

Oppskriften på eple og rispai kan variere sterkt avhengig av regionen. For eksempel i noen deler av Norge, lages paien med en bunn av risgrøt, toppet med eplebiter stekt i kanel og sukker, mens andre deler bruker en mer tradisjonell paibunn med et lag av rispai fylt med et lag av epler. Noen versjoner inkluderer også marsipan, hakkede nøtter, eller til og med eplemos for en ekstra fruktig dybde av smaker.

Hjemmelaget eple og rispai er et eksempel på en tradisjonell norsk dessert som fortsatt er favortitt blant mange. Med sine friske epler og kremete risfyll er det en dessert som mange ser frem til i høst- og vintermånedene. Den kan serveres varm rett fra ovnen, eller avkjølt for en litt annen opplevelse. Noen foretrekker å servere den med en kremet vaniljesaus, mens andre foretrekker en klatt med pisket krem eller iskrem.

Det er ingen tvil om at eple og rispai har en rik og variert historie, både innenfor og utenfor Norge. Dens unike kombinasjon av smaker og teksturer gjør den til en uimotståelig dessert som har stått sin prøve gjennom tidene. Enten det er til et familiearrangement, en spesiell anledning eller bare en vanlig kveld, eple og rispai er alltid et godt valg.

Så neste gang du har lyst på noe søtt og velsmakende, hvorfor ikke prøve en deilig bit av eple og rispai? Det gir en perfekt balanse mellom friskhet fra epler og fyldighet fra risen, noe som gjør den til en dessert som virkelig fremhever det beste ved norske råvarer. Den setter virkelig prikken over i’en for ethvert måltid, og er en fest for ganen som vil gi inntrykk hos enhver dessertelsker.