Ingredienser
1 slagside 500 g fårekjøtt fra hals og nakke salt nykvernet sort pepper 1 løk, finhakket
Tilberedning
Skjær et mest mulig rektangulært rulleskinn av en slagside fra får. Skjær lange kjøttstrimler fra hals/nakke som er nesten like lange som rulleskinnet. Legg et lag med kjøttstrimler på den ene halvdelen av rulleskinnet. Dryss over salt, pepper og løk. Dette gjøres mellom hvert kjøttlag til rulleskinnet er fullt, men ikke så fullt at det ikke kan legges sammen. Legg den andre halvdelen av rulleskinnet over kjøttstabelen, og sy rullen sammen med nål og bomullstråd. Fårerullen skal ligge i salt til den er gjennomsaltet, ca 14 dager. Kok den i ca 45 minutter og legg den i press, slik at den holder godt sammen.

Mer om emnet: Fårerull

«Fårerull» er en tradisjonell norsk delikatesse knyttet til spesielle anledninger og høytider. Men, virkelig å sette pris på dette dypt rotfestede norske kjøttrett, er det umulig å vende blikket vekk fra både historiske og kulturelle innflytelser.

Første opptegninger av fårerull stammer fra 1700-tallet, hvor det ble sett på som en eksklusiv delikatesse og noe som ble konsumert kun av de øverste samfunnslagene. Bestående av sauekjøtt, spekk og krydderblanding innpakket i kål eller lefse, det er en velsmakende og rik skål, representativt for de norske kulinariske tradisjonene. Det ble spesielt knyttet til feiringer som jul og påske, en tradisjon som fortsetter til vår tid.

Kjernen i fårerull tradisjonen er bruken av sauekjøtt. Vestlandet, Nord-Norge og fjellområdene i landet har lenge vært dominerende for saueoppdrett. Med det faktum at naturen av de norske fjellene og fjorder gir ideelle forhold for saueoppdrett, utgjør fårerull et naturlig uttrykk for det lokale terroiret. Samtidig, over tid, ulike varianter av retten har oppstått, reflekterende regionale preferanser og tilgjenglighet av ingredienser. Dette har bidratt til å forme fårerullens karakteristiske og varierte smaksprofil, noe som gir det sin unike appell og distinkte identitet.

Fårerull er også gjenstand for innovasjon, og nye versjoner av tradisjonsretten dukker opp regelmessig på både restauranter og i hjemmene. For eksempel, bruk av internasjonale krydder, kombinere den med boutique øl eller viner, eller til og med paring den med gourmet ingredienser som trøfler. Dette demonstrerer den levende og adaptive karakteren av norsk matkultur, samtidig som den holder fast på sin historiske opprinnelse.

Et annet fascinerende aspekt med fårerull er det sosiale aspektet. For mange nordmenn er det en påminnelse om familietradisjoner, tider tilbragt sammen med matlaging og feiring. Fårerull er ikke bare en matrett, men også en bærer av kulturell hukommelse. Samtidig, for nye generasjoner, fungerer det som et bindeledd til deres nasjonale arv, og gir dem en viktig forbindelse til sin fortid.

Til slutt er fårerull et eksempel på hvordan en kulinarisk tradisjon kan tilpasse seg endringen av tiden, mens den fortsatt holder seg tro mot sin rotfestede opprinnelse. Det gir et fascinerende innblikk i det norske folkelivet og er et vitnesbyrd om landets kulinariske dybde og mangfold. Det er en del av Norges kulturarv som fortsetter å glede ganene til moderne middagsbord.