700 g modne, italienske plommetomater
4 ss olivenolje
1 finhakket løk
350 g fersk eller tørket spaghetti
1 liten håndfull friske basilikumblader
salt
nykvernet svart pepper
grovt høvlet parmesan til servering
ed en skarp kniv skjærer du et kryss i den nederste enden av tomatene. Kok opp vann i en mellomstor kjele og ta den av varmen. Slipp noen tomater i vannet, la dem ligge ca 30 sekunder, og ta dem opp med en hullsleiv. Gjør det samme med resten av tomatene, flå av skinnet og grovhakk kjøttet.
Varm oljen i en stor kjele, ha i løk og la det surre på svak varme under stadig omrøring i ca 5 minutter eller til løken er myk og har fått litt farge. Ha i tomatene, smak til med salt og pepper og kok opp. Skru ned varmen og legg lokk på kjelen. La det koke til det tykner, 30-40 minutter, og rør av og til.
I mellomtiden koker du pastaen etter anvisningen på pakken. Riv basilikumbladene i små biter.
Ta sausen av platen, rør i basilikum og smak til med salt og pepper. Slå vannet av pastaen, hell den i en oppvarmet bolle, ha sausen over og bland godt. Serveres straks med revet parmesan ved siden av.