Ingredienser
200 g kryddersild 3 dl lettrømme 2 ss ravigottesaus 1 ss tomatketchup 4 egg karse eller annet grønt
Tilberedning
Legg sildefiletene i vann, så de ikke er for salte. De vannes raskt ut hvis de legges i en blanding av melk og vann. Skjær silden i serveringsbiter. Rør sammen rømme,ravigottesaus og tomatketcup til en saus. Kok eggene 8 minutter. Legg silden på et fat, hell sausen over og pynt med eggebåter. Server grovbrød og meierismør til.

Mer om Festsild

Festsild er en matrett som er hovedsakelig tilhørende det tradisjonelle norske kjøkkenet. Som navnet antyder, er det sild som blir servert på spesielle anledninger eller høytider. Festsild er kjent for sin unike smak som er en blanding av søtt, surt og salt.

Den hovedsakelig norske matretten Festsild er en tilnærming til konservering av sild. Det vil si at den blir klargjort på en måte som tillater den å bli lagret over en lengre periode. Fersk sild blir først kokt i en blanding av eddik, vann og sukker. Etter dette trinnet tilsettes ulike smaksstoffer som løk, pepperkorn og laurbærblader for å gi retten dens særegne smak. Når silden har fått absorbert smakstoffene over en periode, er den klar til å bli servert som en del av det feirende festmåltidet.

Et interessant aspekt ved festsild er at det i stor grad er en sesongrett. Sild er i sesong i vintermånedene, og det er da denne retten oftest blir tilberedt. Uttrykket «sild til jul» er derfor et populært uttrykk i Norge, og mange venter hele året på å nyte denne spesielle retten.

Selv om festsild er en tradisjonell rett i Norge, har den de siste årene fått økende anerkjennelse i matverdenen i generell. Den har blitt mer populær internasjonalt, delvis på grunn av dens unike kombinasjon av smaker, men også fordi den representerer en bærekraftig og næringsrik kilde til protein. Den har til og med blitt inkludert i noen gourmetrestauranter over hele verden, noe som bare ytterligere bekrefter dens økende popularitet.

Til slutt er det verdt å merke seg at festsild er mer enn bare en rett; det er en del av den norske kulturen og historie. Å lage og dele festsild under høytidene handler om mer enn bare mat. Det handler også om samhold, tradisjon og minner. Så neste gang du nyter en porsjon festsild, husk at du deltar i en del av Norges kulturelle arv.

Konklusjonen: Festsild har en lang historie i Norge. Den er preget av en unik blanding av smaker og er hovedsakelig tilberedt i vintermånedene. Den har opplevd økende global anerkjennelse, bevis på dens gode smak og næringsinnhold. Dessuten er den mer enn bare mat – den er en del av Norges kulturelle arv.