Ingredienser
2 ss smør 2 dl kremfløte 450 g fersk fettucine 85 g ferskrevet parmesan, pluss ekstra til servering en klype muskatnøtt salt og pepper 1 frisk kvist bladpersille til pynt (evt skinke og erter hvis ønskelig)
Tilberedning
* Ha smør og 1 ½ dl av kremfløten i en stor gryte, og kok opp over middels varme. Skru ned varmen, og la det surre på svak varmen i 1 ½ minutt eller til det så vidt begynner å tykne. * Kok opp en stor gryte med lettsaltet vann over middels varme. Ha i pasta, og kok i 2-3 minutter, eller til den er myk men fortsatt bitefast. La pastaen renne godt av, og ha den tilbake i gryten. Hell fløtesausen over. * Bland pastaen med sausen på svak varme med en tresleiv, til pastaen er jevnt dekket med saus. * Tilsett resten av fløten, parmesan og muskatnøtt. Bland med pastaen. Kryere med salt og pepper. Varm opp under røring. * Anrett retten på et forvarmet serveringsfat. Pynt med frisk persille. Server straks med ekstra revet parmesan til.

Mer om Fettuchine

Fettuccine er en type pasta som opprinnelig stammer fra Italia og ligger tett opp imot hjertet av den tradisjonelle italienske matkulturen. Navnet Fettuccine betyr «små bånd» på italiensk, noe som er ganske beskrivende for den flate og brede formen denne pastaen har. Den lages typisk av bare egg og mel – en naturlig og enkel kombinasjon som skaper en deilig smak og konsistens. Selv om Fettuccine er kjent i hele verden i dag, antas det at den først ble laget og mest spist i regionene Lazio og Toscana i Italia.

Fettuccine er mest kjent for å være hovedingrediens i retten Fettuccine Alfredo. Denne populære italienske retten ble skapt av Alfredo Di Lelio i Roma tidlig på 1900-tallet. Oppskriften er ganske enkel, men resultater i en rik og kremet rett som har blitt populær verden rundt. Retten består av fettuccine pasta blandet med en saus av smør og parmesanost. Til tross for at Alfredo-saus ofte assosieres med tung fløte i andre deler av verden, er den opprinnelige italienske versjonen faktisk fløtefri.

Selv om Fettuccine Alfredo er den mest kjente retten med Fettuccine, blir denne allsidige pastaen også brukt i mange andre retter. Pastaen er kraftig nok til å takle robuste sauser, men også delikat nok til å parres med lettere, mer subtile smaker. Den kan serveres med et mangfold av sauser, fra de rike og kremete, til de friske og urteaktige. Den er også popular i sjømatretter, parret med rekene eller kamskjell, eller i vegetariske retter, med en lett tomat eller grønnsakssaus.

En interessant detalje er at Fettuccine ofte forveksles med Tagliatelle, en annen type bred pasta som kommer fra regionen Emilia-Romagna. Selv om de er svært like i form og størrelse, er det en viktig forskjell: Fettuccine er laget med durumhvete og egg, mens Tagliatelle tradisjonelt er laget med mykere hvete og egg. Denne viktige ingrediensforskjellen gjør at Fettuccine er litt fastere i biten, mens Tagliatelle har en tendens til å være mer øm og silkeaktig.

I det moderne samfunnet har Fettuccine også utviklet seg med hensyn til ernæring. For de helsebevisste er det nå mange forskjellige varianter tilgjengelige, inkludert versjoner laget med helkorn, linser, kikerter og andre alternative ingredienser. Dette bidrar til å øke både fiber- og proteininnholdet, noe som gjør det til et sunnere valg for mange.

Å lage Fettuccine hjemme kan være en gledelig og givende opplevelse. Med litt øvelse kan du lage dine egne «små bånd» med pasta. Så hvorfor ikke prøve det? Du vil kanskje oppdage en ny kjærlighet til det naturlige, det enkle og det smakfulle som er hjertet av Fettuccine.