Hva er et godt foto? Det kan diskuteres til det kjedsomelige. Men for matfoto er kriteriet allikevel: Blir jeg sulten og får vann i munnen så er det et godt foto i mine øyne. Matfotografering er både et høyt spesialisert nisjeområde innen foto, men også greit å lære seg. Lær hvordan …

Når vi skriver at det er høyt spesialisert så skyldes det at det finnes mange fotografer som ikke gjør annet enn å ta bilder av mat og som blir godt betalte for evnene sine. Men, det er jo også enkelt å starte med det fordi det kommer jo minst tre måltider på bordet hver dag slik at du har alle muligheter til å begynne å eksperimentere selv.

Hva skal man fotografere? Hva som helst! Hvorfor ikke gi deg selv den utfordringen å ta et foto av kveldsmaten din hver dag i 14 dager? Utover forhåpentligvis gode foto, gir det en dobbelt effekt: 1) Du kommer til å lage bedre mat fordi det skal være severdig og 2) du kommer til å nyte maten din mer – fordi tilberedelsesprosessen og fotograferingen er ultra zenaktig og det gir et mer spirituelt forhold til maten.

Har du nylig prøvd å ha et forhold til maten din? Jeg mener, skikkelig tømt hjernen for ttanker og fokusert 100 % på den gulroten du skreller, den fisken du parterer eller den sausen du smaker til? Det kan være ytterst tilfredsstillende (og svært avstressende). Og måltidet? Det smaker 10 ganger bedre! Det blir litt som forskjellen på tirsdagssex og tantrasex…

Det finnes for øvrig et begrep som heter»Food Porn» som handler om å stille ut, og fotografere, maten på en måte slik at man uunngåelig får lyst til å spise – og gjerne den «syndige» maten – den søte og kaloriholdige.

Vi kan ikke mye om foto her på mineoppskrifter.no, men vi kan lede deg videre til noen nettsider som handler om emnet.

Her er de:

Foodgawker og TasteSpotting er to nettsider dedikert til foto av mat – og fordi begge sider velger ut de fotoene som får lov å komme på nettstedet, er bildene begge steder av en rimelig høy kvalitet.

FoodPornDaily er ikke helt samme nivå, men, om ikke annet, er navnet artig …

Det er selvfølgelig også alltid Flickr , med 157.000 foto/3735 grupper om’ food photography’. Men som alltid på flickr er godt og dårlig blandet sammen.

DPS har ett» 10 gode råd» til matfotografering her – den er rimelig begynnerorientert (ingen tips til lyssetning!)

GreenKitchenStories fra Sverige, som inneholder oppskrifter (!) og

den svenske fotografen Johanna Frenkels blogg . Fotoene hennes er ikke bare om mat, men det forekommer rimelig ofte. Det er noe udefinerbart rent og ytterst skandinavisk over stilen hennes.

Matbøkenes konge er» The French Laundry Cookbook » fra en av verdens tre beste restauranter – med foto i samme kaliber

En god ‘behind the scenen’ video om matfotografering:

Og enda en video hvor de bruker 12+ lyskilder til hva som umiddelbart virker som en rimelig ukomplisert matfoto: