Ingredienser

5 løk
3 ss smør, margarin eller olje
1 1/4 liter vann (1 buljongterning)
salt
pepper
1/2 ts timian
3-4 dl nyrevet ost
4 loffskiver

Tilberedning

Skrell løken og skjær den i tynne skiver. Fres den i smør, margarin eller olje i en kjele. Løken skal ikke få farge, bare bli blank og gjennomsiktig, og det tar tid. Minst 15 minutter (ved svak varme) hvis suppen skal bli fyldig og fin. Rør om i løken av og til.

Hell på vannet, salt og ha eventuelt i en buljongterning, selv om det er juks – i en ekte fransk løksuppe skal det som oftest ikke være buljong. Krydre med pepper og litt timian. La suppen koke under lokk ca. 25 minutter.

Riv i mellomtiden osten, gjerne grovt. Du kan bruke hvilken som helst ost. Hovedsaken er at osten er vellagret.

Rist loffskivene i brødrister. Fordel suppen i fire ildfaste suppekopper. Legg en ristet loffskive i hver og ha ost på toppen.

Gratiner suppen ved 250-275 C til osten smelter og blir gyllengul, 5-10 minutter. Server suppen med ferske baguetter.