Fransk løksuppe

Ingredienser
5 løk 3 ss smør, margarin eller olje 1 1/4 liter vann (1 buljongterning) salt pepper 1/2 ts timian 3-4 dl nyrevet ost 4 loffskiver
Tilberedning
Skrell løken og skjær den i tynne skiver. Fres den i smør, margarin eller olje i en kjele. Løken skal ikke få farge, bare bli blank og gjennomsiktig, og det tar tid. Minst 15 minutter (ved svak varme) hvis suppen skal bli fyldig og fin. Rør om i løken av og til. Hell på vannet, salt og ha eventuelt i en buljongterning, selv om det er juks – i en ekte fransk løksuppe skal det som oftest ikke være buljong. Krydre med pepper og litt timian. La suppen koke under lokk ca. 25 minutter. Riv i mellomtiden osten, gjerne grovt. Du kan bruke hvilken som helst ost. Hovedsaken er at osten er vellagret. Rist loffskivene i brødrister. Fordel suppen i fire ildfaste suppekopper. Legg en ristet loffskive i hver og ha ost på toppen. Gratiner suppen ved 250-275 C til osten smelter og blir gyllengul, 5-10 minutter. Server suppen med ferske baguetter.

Mer om Fransk løksuppe

Fransk løksuppe, eller «Soupe à l’oignon» som den kalles på fransk, er en tradisjonell rett fra det franske kjøkkenet som har oppnådd internasjonal anerkjennelse for sin unike smak og enkelhet. Den har en lang og rik historie som strekker seg tilbake til Romertiden, da løk var billig og lett tilgjengelig ingrediens. I det følgende vil vi kaste et nytt lys over dette franske kulinariske ikonet.

Til tross for sitt gamle opphav, ble den franske løksuppen først populær på 1700-tallet, da den ble servert som en kur mot bakrus. Den ble sett på som et temperamentalt produkt, da balansen mellom søtt og salt i hver skål kunne være vanskelig å oppnå. Siden den gang har soupen utviklet seg, og blir nå ofte servert med en liten baguett eller croutons, som er dyppet i suppen før den gratineres.

En viktig faktor i fremstillingen av fransk løksuppe er karamelliseringen av løk. Dette er en prosess der løken kokes sakte over lav varme for å fremheve dens naturlige sukker. Karamellisering gir suppen en dyp, rik og søt smak som balanseres med en klar buljong basert på kjøtt. For å forsterke smaken kan hvitvin, brandy eller sherry bli tilsatt, og noen ganger tilsettes også ferske urter som timian og laurbærblad.

Selv om fransk løksuppe ofte serveres som en forrett, kan det også være et hovedmåltid. Dette skyldes dens fyldighet og næringsverdi, takket være den høye andelen løk og proteinrik ost. Du vil ofte se denne retten servert i franske bistroer og brasserieer, spesielt under vintermånedene når behovet for en varmende skål suppe er på sitt høyeste.

Selv om fransk løksuppe i utgangspunktet er en enkel rett å lage, krever det tålmodighet og forståelse for å balansere smakene. Det er nettopp denne delikate balansen mellom søtt og salt, samt den unike kombinasjonen av teksturer fra de karamelliserte løkene, den klare buljongen og den gratinerte toppen, som har gjort den franske løksuppen til en så elsket rett verden over.

Fransk løksuppe er mer enn bare en rett; det er en del av Frankrikes rike gastronomiske arv. Den representerer nasjonens kjærlighet til gode råvarer og matlagte mat, samt deres evne til å skape dybde og kompleksitet i selv de enkleste rettene. Uansett om du nyter den på en liten bistro i Paris, eller lager den hjemme på ditt eget kjøkken, gir fransk løksuppe en smak av den franske matkulturen.

8 kommentarer om “Fransk løksuppe”

  1. Har ikke prøvd den ennå, men, skal prøve den på en prøve eg har på kokkeskolen min…(ikke min skole, den er staten sin) gleder meg og eg tror læreren min gjør det også…

  2. om parmasan ost funker eller anbefales en fransk ost siden det er fransk løksuppe? en Chèvre kanskje?

Legg igjen en kommentar