Ingredienser
1 kg blåskjell, klargjorte 10-15 satayspyd Frityr: 2 egg 4 ss mel 4 ss vann 1ltr soyaolje 1/2 chili, finhakket 2 ss gressløk, hakket 1/2 dl olivenolje Saften av 1/2 sitron Salt og pepper
Tilberedning
Damp blåskjellene til de åpner seg, ta ut av skallene og træ på spyd. Visp egg, mel og vann til en seig røre. Dypp spydene i røren og fritér dem i varm soyaolje 1-2 min. Bland chili, gressløk, olivenolje og sitronsaft og servér til spydene. Smak evt til med litt salt og pepper.

Mer om Friterte blåskjell

Det er alltid fascinerende å utfordre smaksløkene med nye variasjoner av mat, og friterte blåskjell er definitivt en uforglemmelig opplevelse. Selv om det ikke er så kjent i norske kystkulturer, har denne retten blitt en populær delikatesse i mange asiatiske land, spesielt i Japan og Korea. Her, i vår kjære Norge, gir blåskjellene en unik tilsnitt av det rike marine livet vi har og lar oss eksperimentere med nye matlagingsteknikker som fritering.

Blåskjell er naturlig saltet, litt søtlig med et hint av jod. De har en fantastisk, fast tekstur som er veldig behagelig. Når blåskjell blir fritert, forblir innsiden saftig og myk, mens skallet blir sprøtt og gir en herlig kontrast. Dette er en av hovedgrunnene til hvorfor friterte blåskjell har blitt en populær rett worldwide.

Imidlertid, for å lage perfekte friterte blåskjell, er det noen viktige faktorer som bør vurderes. Det første trinnet er å velge ferske blåskjell. En god indikator på friskhet er lukten – de skal ha en frisk, salt sjø duft. Før fritering, må skjellene grundig rengjøres og skylles for å sikre at det ikke er sand eller skitt som vil skade opplevelsen. Deretter skal blåskjellene dampes eller kokes lett til de åpner seg. Etter dette, kan de dyppes i en røre og friteres til perfeksjon.

Interessant nok, når det kommer til servering, har hvert land sin individuelle tilnærming. I Japan blir friterte blåskjell ofte servert med en tang salat og litt soya saus, mens i Korea er det vanlig å dyppe dem i chilisaus eller lage en spesiell blåskjell-suppe som kalles ‘Jogae Tang’. I Norge, kan vi dra nytte av det rike utvalg av lokale urter og krydder for å lage en spennende dipp – fra frisk dill og persille til eksotisk hvitløk og chili – mulighetene er endeløse.

Friterte blåskjell kan nytes som en forrett, hovedrett eller til og med en snack. I tillegg er blåskjell en god kilde til protein, vitamin B12, jern og selen. De har lavt kaloriinnhold og er i tillegg laktose- og glutenfrie, noe som gjør dem til et utmerket valg for de som følger et spesielt kosthold.

Oppsummert, friterte blåskjell er en kulinarisk opplevelse som kombinerer det beste fra havet med den sprø, herlige teksturen til fritert mat. Ikke bare er de fullpakket med helsemessige fordeler, men de lar våre smaksløker reise jorden rundt og oppdage nye smaker. Så hvis du er modig nok til å prøve noe nytt, hvorfor ikke lage en porsjon friterte blåskjell neste gang du er på kjøkkenet?.