200 GR. SØT HAVREKJEKS
50 GR. SMELTET SMØR
1 POSE FREIA FROMASJ SITRONTYPE
200 GR. PHILADELPHIA KREMOST
3 DL. KREMFLØTE
KNUS KJEKSEN OG BLAND DEN MED SMELTET SMØR. FYLL MASSEN I EN SMURT RUND FORM, 22-24 CM. PISK FROMASJPULVERET TIL EN PORØS KREM MED 2,5 DL. KALDT VANN. PISK OST OG FLØTE TIL EN JEVN KREM OG BLAND DETTE I FROMASJRØREN. FYLL FROMASJBLANDINGEN OVER KJEKSBUNNEN OG LA KAKEN STÅ KALDT. DEN SKAL STIVNE.
TILBERED 1 PK JORDBÆRGELE OG LA DET BLI KALDT. HELL OVER KAKEN. LEGG HALVE JORDBÆR PÅ TOPPEN FØR GELEEN STIVNER.
Mer om FROMASJOSTEKAKE
Fra det øyeblikket du hører ordet «fromasjostekake», kan smaksløkene dine begynne å vann. Prestisjetunge, rik og oser av eleganse er noen beskrivelser som kommer til sinnet. Men det er mer til denne ostekaken enn det kan virke ved første blikk. Tar man en dypere utsikt, finner man en skjult skatt av ernæringsverdier, historiske fakta og mange ulike variasjoner.
Fromasjostekake har vært en favoritt blant mange nordmenn i en årrekke. Oprinnelig var det en rett hentet fra fransk kokekunst, der den ble tilberedt med fromasj, en type fløteost. I Norge har vi laget vår egen vri på denne oppskriften ved å blande inn forskjellige frukter og bær. Noen velger å lage fromasjostekaken med bringebær, mens andre foretrekker blåbær eller jordbær.
Interessant nok har fromasjostekaken også en rik fremgang i ernæringsverdi. Siden den primært er laget av fromasj, en fløteost, er kaken rik på protein og kalsium. I tillegg gir fruktene og bærene som brukes i blandingen også gode mengder vitaminer og antioksidanter. Selv om det alltid er viktig å huske på kaloriinnholdet i en dessert som dette, kan man fortsatt nyte fromasjostekaken med visshet om at den inneholder nyttige næringsstoffer.
Hva gjelder fromasjostekakens historiske relevans, har det blitt observert at selv om fromasjen ble introdusert til Norge fra Frankrike, har nordmenn alltid vært glade i oster og meieriprodukter. Derfor var frajostekaken en naturlig tilskudd til den norske dessertverden.
Som vi alle vet, har enhver skapning rom for variasjon, og slik er det også med fromasjostekake. I den moderne norske matverdenen finnes det nå utallige varianter av fromasjostekaken. Fra sjokolade til kaffe, fra sitrus til bær, finnes det en fromasjostekake til enhver smak. Noen til og med liker å eksperimentere med forskjellige bunner, som sjokoladekakebunn eller nøttebunn.
Kort sagt, fromasjostekake er mer enn bare en dessert. Den er et kulinarisk kunstverk, en ernæringsrik godbit, et historisk symbol og en verden av smaksvariasjon i seg selv. Så neste gang du smaker på en bit av denne nydelige kaken, vil du kanskje sette mer pris på dens rike kulturelle bakgrunn og deilig kompleksitet.