Ingredienser
Hvis du bor i Bodø eller noen av kommunene rundt omkring kan du uten problemer få kjøpt vakumpakket fisk i vanlige butikker…hvis ikke må du alliere deg med kjenninger eller få din lokale kjøpmann til å skaffe deg den. 2 PK rekker til en familie på 3 storspisere… masse gulrot og løk og poteter…smeltet margarin
Tilberedning
Du trenger en pakke Gammelsaltet sei….den skal KOKES en god stund til du ser at beina og skinnet er lett å løsne… Kanskje bør du ha vannet den ut natta over…les på pakken! Til gammelsaltet sei serverer du kokte mandelpoteter, gulrotstuing( gulrot i biter i hvit saus…melk og mel) og selvsagt masse stekt løk og smeltet smør…fisken er litt tørr. Aller best er det selvsagt er det aller best med den fisken som bestefar selv har saltet i 2 år, minst….og selv-dyrkede poteter og gulrot……og løk….

Mer om Gammelsaltet sei – rødsei

Gammelsaltet sei – rødsei er en begrep som gjør mange nordmenn nostalgiske. Likevel er dette et konsept mange unge nordmenn ikke er kjent med, selv om det en gang var en integrert del av norsk matkultur.

Gammelsaltet sei, også kjent som rødsei, er en tradisjonell matrett i Norge. Fra kystkulturen i nord til sør, har sjømat alltid vært et viktig element i det norske kjøkkenet, og rødsai er en del av denne rike sjømatkulturen. Rødsei er laget ved å saltede seifiletene i en periode for å gi dem en unik smak og tekstur. Til tross for at denne metoden har blitt noe utdatert, er det fortsatt noen steder i landet der du kan smake denne delikatessen.

Som navnet antyder, får rødsei sin karakteristiske røde farge under lagringsprosessen. Dette oppnås gjennom en kombinasjon av temperatur, luftfuktighet og tid. Selv om prosessen krever litt tid og tålmodighet, gjør den særegne smaken det verdt anstrengelsen. Ved siden av sin unike farge, er rødsei også kjent for sin salte smak og faste tekstur.

Rødsei kan konsumeres på flere måter. Noen foretrekker å spise den som den er, mens andre liker å kombinere den med poteter eller annet tilbehør. Bevaringsteknikken for rødsei tillater også langtidslagring, noe som betyr at du kan nyte dette deilige sjømatproduktet når som helst på året.

Selv om rødsei har blitt mindre vanlig i de siste årene, har det vært en nylig gjenoppblomstring av interessen for denne tradisjonelle delikatessen. Som et resultat av dette, har flere sjømatprodusenter og restauranter begynt å tilby rødsei igjen, gjør det mulig for en ny generasjon å oppleve denne unike norske spesialiteten.

Til slutt, gammelsaltet sei – rødsei – er mer enn bare en matrett; det er en del av vår norske sjømatkulturarv. Bevaring og revitalisering av slike tradisjoner er viktig for å minne oss om vår matkulturshistorie, og gir oss muligheten til å oppleva og dele unike kulinariske opplevelser med fremtidige generasjoner.