God pasta

Ingredienser
150 g båndspaghetti eller spagetti 100 g mager bacon i terninger 1/2 ss olivenolje 1/2 utkjernet rød chili , finsnittet 1 finhakket hvitløk 1 hakket løk 150 g små brokkolibuketter (eller blomkål) 1/2 kopp bladpersille 1/2 ss revet sitronskall litt saft salt og pepper fra kvern Dessuten litt revet parmesan 2 baguettskiver
Tilberedning
En god omgang pasta liker de fleste. Og med bacon, chili, hvitløk og brokkoli, blir den iallfall ikke dårligere! Kos dere. Fres baconet i olje, tilsett chili, hvitløk og løk. La det frese videre et par minutter. Ha brokkolibukettene i pannen og fres videre, til de er ganske møre. Bland inn persillebladene. Smak til med sitronskall og – saft, samt salt og pepper. Kok pasta som angitt på pakken og la den renne av. Vend pasta og fyll sammen. Serveres i varme dype tallerkener med revet ost og baguette til.

Mer om God pasta

God pasta er ikke bare betegnelsen på en deilig italiensk rett, men også et resultat av å være kunnskapsrik og dyktig i matlaging. Fra valget av pasta til tilberedning og servering, har hvert trinn sin egen betydning for å oppnå god pasta. Dette er ikke bare en kombinasjon av godt valgte ingredienser, men også en mestring av det italienske kjøkkenets kunst.

Mange er kanskje ikke klar over at det er ulike typer pasta som passer til forskjellige retter. Du kan ikke bare velge hvilken som helst type pasta og forvente at det skal lage en deilig rett. Tykkere pasta som fettuccine og pappardelle, går bra med tunge sauser som bolognese. På den annen side, tynnere pasta som spaghetti eller linguini, passer bedre med lettere sauser som aglio e olio eller pesto. Å forstå disse kombinasjonene er nøkkelen til å lage god pasta.

Tilberedningen av pastaen er også viktig. En vanlig feil mange gjør er å undervurdere betydningen av godt saltet kokevann. Dette er faktisk den eneste sjansen du har til å krydre selve pastaen. Pastaen skal kokes ‘al dente’, det vil si at den skal ha en litt fast kjerne. Dette oppnås vanligvis ved å koke pastaen et minutt mindre enn det som står på pakken. Et annet tipset er å reservere litt av kokevannet. Stivelsen i vannet hjelper til med å tykne sausen og gjør at den fester seg bedre til pastaen.

Nå som pastaen er ferdig laget, er serveringen det siste stadiet. Oppvarming av tallerkenene før servering av pasta kan forbedre den endelige opplevelsen. Dette holder pastaen varm lenge, noe som er viktig fordi pasta mister mye av smaken når den blir kald. Og selvfølgelig, strø gjerne frisk parmesan eller pecorino på toppen for å tilføre ekstra smak.

Man kan lage god pasta hjemme ved å følge disse stegene. Og husk, det handler ikke bare om å tilfredsstille smaksløkene, men også om å nyte prosessen. Gode råvarer, riktig kokeprosess og servering kan være forskjellen mellom ordinær og god pasta. Og akkurat som med alt annet, kommer perfeksjon gjennom praksis.

Så neste gang du har lyst på pasta, husk disse tipsene. Velg den riktige typen for sausen du lager, kok pastaen al dente i godt saltet vann, og glem ikke å servere den varm. Og det viktigste av alt, nyt prosessen med å lage mat og å spise den. God pasta handler om mer enn bare god smak, det handler også om god matlaging.

Legg igjen en kommentar