Ingredienser

3 dl sammalt grov rug
100 g hvete, helkorn
4 dl vann
50 g gjær
3 dl rugmel
2 ss margarin
1 ½ ts salt
½ dl havrekli
2 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
1 dl havregryn
7-8 dl hvetemel
ca 3 ½ dl vann

Tilberedning

Legg den sammalte rugen og hvetekornene i bløt i 4 dl vann natta over. Rør gjæren ut i litt lunkent vann, og bland den sammen med rugen og hvetekornene som har stått i bløt. Tilsett resten av det lunkne vannet, rugmel, salt, havrekli, solsikkekjerner, linfrø, havregryn og en del av hvetemelet. Elt deigen ekstra god. Reguler konsistensen på deigen med hvetemel. Deigen skal ikke være for fast.

Dekk deigbollen med plast. La deigen heve i 25-30 minutter. Ta den ut på bordet og del den i to. Form den til avlange eller runde brød. Legg dem i smurte former. Dekk dem med klede og la dem heve i 30 minutter. Snitt i emnene med skarp kniv. Strø over havregryn og solsikkekjerner før steking.