Ingredienser
6 grønne chili 2 hvitløksfedd 2 ss olivenolje
Tilberedning
Grill chiliene i ovn ved 250 C til de blir svarte. Avkjøl og riv av skallet. Fjern også stilk og frø. Ha chili, hvitløk og olje i en food processor. Kjør til en glatt saus og hell den på glass med lokk. Holdbar i 3-4 uker.

Mer om Grønn chilisaus

Grønn chilisaus, også kjent som «salsa verde», er en populær kryddersaus i mange deler av verden og har regnet som et uunnværlig element i mange retter. Fra det eksotiske meksikanske kjøkkenet til det intrikate india, har grønn chilisaus en sentral plass i verdensmat. Til tross for fellesbetegnelsen, varierer sausens sammensetning og smak sterkt fra sted til sted, og tilbyr en unik opplevelse for din kulinariske oppdagelsesreise.

Grønn chilisaus skiller seg betydelig fra sin røde motpart. Mest åpenbart, er den grønne fargen, som vanligvis oppnås ved bruk av umodne chilipepper. Smaken er ofte friskere og mindre søt enn den røde varianten. I Mexico, for eksempel, er salsa verde ofte laget med tomatillos (en type grønn tomat) eller grønne chili, hvitløk, løk, og noen ganger koriander for en ekstra frisk smak. Denne sausen er et hovedelement i mange tradisjonelle retter som enchiladas, tacos, og chiles rellenos.

På den annen side representerer den grønne indiske chilisausen en annen variant, kjent som «hari chutney». I motsetning til den meksikanske varianten inneholder den indiske sausen ferske grønne chili, koriander, sitronsaft og forskjellige krydder. I India er denne sausen vanligvis servert som et tilbehør til snacks som samosa og pakora, samt i gatekjøkken.

Andre land med kjente varianter av grønn chilisaus inkluderer Thailand, der grønn curry-pasta lages med grønne chili, kaffirlimeblader og en blanding av forskjellige thailandske urter og krydder. I Italia er «salsa verde» en blanding av persille, ansjos, kapris, hvitløk og eddik. Der blir den typisk brukt som en dipping saus for grillet kjøtt og fisk.

Den helbredende kraften til denne sausen skal heller ikke undervurderes. Grønne chili er rike på Vitamin C og E og inneholder også betakaroten. De styrker immunforsvaret og hjerte, ha antioksidantegenskaper og bidra til å redusere betennelse. Videre kan de aktive stoffene i grønne chili, som capsaicin, bidra til å forbedre fordøyelsen og metabolske prosesser.

I en verden der gastronomien stadig utvikler seg, kan grønn chilisaus gi en spennende twist til dine vanlige retter, eller en autentisk smak av et annet land. Så vær ikke redd for å prøve denne sausen neste gang du lager mat – det kan bare bli din nye favoritt smaksforsterker.