Ingredienser
50 g majones 1 dl lettrømme 1 ts sennep 1 ts sitronsaft 2 ss persille 2 ss gressløk 1 ss dill
Tilberedning
Bland det hele sammen. Istedenfor dill kan du bruke andre urter. Sausen passer til allslags mat.

Mer om Grønn saus

Grønn saus, også kjent som ‘salsa verde’, er et kjent element i forskjellige matkulturer rundt om i verden. Siden begrepet ‘grønn saus’ er bredt og ubestemt, kan det henvise til forskjellige sausvarianter som er grønne i fargen. Et kjennetegn ved disse sausene er bruk av forskjellige grønne urter, grønnsaker eller frukt.

Hovedingrediensene i grønn saus varierer avhengig av regionen den stammer fra og hvilken mattradisjon den er forankret i. Italiensk salsa verde innebærer for eksempel persille, hvitløk, ansjos, kapers og olivenolje, mens den tyske versjonen inkluderer syv forskjellige urter: persille, kjørvel, karse, borage, sorrel, brennesle og gressløk. Mens noen varianter lages med rå ingredienser, finnes det også typer grønn saus som blir varmebehandlet.

Grønn saus er en ypperlig måte å tilføre farge og smak til matretter på. Den kan brukes som krydder, marinade eller som en saus for å akkompagnere ulike retter. Vanligvis brukes grønn saus til kjøtt, fisk, grønnsaker, pasta eller til og med på brødskiven. Sausen har en tendens til å være en frisk, smakfull og ofte litt syrlig motpart til mer robuste ingredienser.

Helsefordelene ved grønn saus skal også nevnes. Mange av variantene inneholder friske, uraffinerte ingredienser som urter, kapers, sitron og olivenolje. Disse er kjent for at de bidrar til god helse, særlig grunnet deres antiinflammatoriske og antioksidative egenskaper. Videre inneholder mange av variantene av grønn saus ikke meieriprodukter eller gluten, og kan derfor være et godt alternativ for de med spesielle kostbehov eller begrensninger.

Forskjellene og likhetene mellom varianter av grønn saus er både interessante og lærerike. Det viser hvordan liknende ideer og ingredienser kan bli brukt på forskjellige måter i forskjellige kjøkkener rundt om i verden. Enten søt eller spicy, fruktig eller urteaktig, rå eller kokt – det er alltid spennende å se hvordan grønne sauser kan gi karakter til en matrett. Dette understreker at grønn saus ikke bare er et produkt av matlaging, men også av kultur, historie og kreativitet.