Ingredienser
1 kg grønnkål uten grove nerver, hakkes fint. 2 kg melne poteter skrelles.
Tilberedning
Kok dette sammen i kjele i ca. 30 minutter. Slå av vannet og stamp potetmixen. Avgjør selv hvor grovt du ønsker det. 1 dl varm melk 75 g smør Tilsettes og blandes godt inn. Smak tilslutt det hele til med salt, pepper og kanskje litt muskat. Serveres med røkt kjøttpølse eller stekt bacon eller stekt flesk. Denne oppskriften er laget av Arne Forslund Bakken på www.hagenpaakleiva.net

Mer om emnet: Grønnkålstappe

Grønnkålstappe har en lang og rik historie i Norden, særlig i Norge. Tradisjonelt laget av hogget grønnkål, poteter, salt og smør, er det en næringsrik og velsmakende rett som har vært en grunnpilar i norsk kosthold i flere hundre år. Likevel er det lite kjent at denne populære norske retten har faktisk mange helsefremmende egenskaper.

Grønnkålstappe er rik på både vitamin K og C, samt full av fiber og antioksidanter. Den grønne kalorien lave kålen har evnen til å bidra til å styrke immunforsvaret, fremme god fordøyelse, og det har også en anti-inflammatorisk effekt. De helsefremmende egenskapene til grønnkålstappe gjør det til et flott valg ikke bare for kroppens generelle helse, men også for dieters som prøver å miste vekt.

Grønnkålstappe er enkel å tilberede og kan tilpasses etter individuelle smakspreferanser. Ingrediensene kan lett varieres for å tilpasse retten til forskjellige kosthold. Er du vegetarianer eller veganer? Bytt ut smøret med olivenolje. Ønsker du litt mer tekstur i din stappe? La litt av grønnkålen være grovhakket. Det er også mulig å tilsette andre grønnsaker for ekstra smak og næring.

Til tross for sin enkelhet er det noen tips og triks for å forbedre din grønnkålstappe. En av dem er å koke grønnkålen sammen med poteter. Dette bidrar til å bevare noen av de verdifulle næringsstoffene i grønnkålen som ellers kan gå tapt i kokevannet. Et annet tips er å bruke fersk grønnkål når det er mulig, da ferske grønnsaker har tendens til å ha mer smak og gir bedre tekstur.

Til slutt, mens grønnkålstappe er en tradisjonell norsk rett, er det ingen grunn til at det ikke kan eksperimenteres med. Friske urter som persille, timian og basilikum kan tilsettes for ekstra smak. En dose sitronsaft kan gi en hyggelig surhet, mens et dryss av nøttemusblomst eller muskat gir et hint av nøttig varmen.

Så neste gang du lager grønnkålstappe, husk at det er mer enn bare en tradisjonell norsk rett. Det er også en kulinarisk skatt med ubegrensede muligheter for eksperimentering og nytelse.