Ingredienser
2-3 gulrøtter 200 gr kålrot 250 gr brokkoli 1 rød paprika vann salt 4 egg 3 dl kremfløte 2 ts basilikum 1 ts salt ½ ts pepper 3-4 dl revet ost med kraftig smak
Tilberedning
Skrell gulrøtter og kålrabi og skjær dem i 1 ½-2 mm tynne skiver. Skjær av brokkolibukettene og skjær stilkene i staver. Strimle paprikaen. Kok opp lettsaltet vann og brokkolistilkene i 3-4 min. Gulrøtter, kålrot og brokkolibuktter kokes ca 2 minutter. La alt renne godt av. Pisk sammen egg, fløte, basilikum, salt og pepper med en gaffel. Legg grønnsaker, eggeblanding og ost lagvis to ganger i en lett smurt, avlang brødform, ca 1 ½ liter. Eggeblanding og ost skal være øverst. Strø litt salt og pepper mellom lagene. Dekk med aluminiumsfolie og stek patéen ved 200 grader ca 1 time eller til eggestanden har stivnet. Fjern folien etter ca 30 minutter. La patéen hvile i formen i 10-15 minutter. Hvelv patéen over på et fat og skjær den evt. i skiver. Kan serveres varm med tomatsaus, men er også god kald. Serveres med brød, ost og salat. Er god til de fleste varmretter og middager. Tomatsaus: 1 boks knuste tomater (400 gr ) ½ terning grønnsakbuljong 1 ss sennep 2 ts brunt sukker 3 ss hakket persille salt pepper Bland tomater, grønnsakbuljong, sennep og brunt sukker i en kjele. La det koke i noen minutter. Bland i persillen og smak til salt og pepper.

Mer om Grønnsakpate

Grønnsakpate er et næringsrikt og vegetarisk alternativ til vanlige kjøttpater. Det er laget av en rekke grønnsaker som er kokt, purert og deretter blandet med forskjellige urter og krydder for å gi en rik, kompleks smak. En av hovedfordelene med å tilberede grønnsakpate er dens utrolige fleksibilitet; det gir plass for kreativitet når det gjelder å eksperimentere med forskjellige kombinasjoner av grønnsaker og krydder.

Grønnsakpate kan lages med alle slags grønnsaker, selv om noen er mer populære enn andre. De mest brukte grønnsakene inkluderer aubergine, squash, rødbeter, gulrøtter, selleri, løk, hvitløk, paprika og sjampinjonger. Avhengig av hvilke grønnsaker som brukes, kan smaken av pateen variere sterkt. Noen grønnsaker gir en søt, nesten fruktig note, mens andre gir en dyp, jordaktig smak.

Å lage grønnsakpate krever litt tid og tålmodighet, men resultatet er verdt innsatsen. Først må grønnsakene kokes til de er veldig myke. Dernest pureres de til en kremet konsistens ved bruk av en blender eller matprosessor. Deretter blandes de med krydder, urter, og en form for bindemiddel, som egg eller brødrasp, og stekes til den er fast og gyllen.

Et interessant aspekt ved grønnsakpate er dens anvendelighet. Den kan brukes på mange forskjellige måter: som en forrett, som pålegg på brød, som tilbehør til en hovedrett, eller selv som en hovedingrediens i vegetariske sandwicher. Den sterke smaken av pateen gjør den til den ideelle følgesvenn til nøytrale brødtyper.

Grønnsakpate er også utmerket til matlaging på forhånd, ettersom den kan lagres i kjøleskapet i flere dager uten å miste sin smak. Så om du er en travel person som liker å ha næringsrik og velsmakende mat klar til enhver tid, er grønnsakpate et utmerket valg. Den kan til og med fryses for lengre oppbevaring.

Til tross for sin bemerkelsesverdige smak og allsidighet, er grønnsakpate fremdeles en relativt ukjent delikatesse i mange deler av verden. Kanskje er det på tide at flere mennesker oppdager denne fantastiske retten og alle de fordeler den kan tilby.