Ingredienser
2 kilo squash, finhakket 3 middelstore løk, finhakket 1 kilo modne tomater, finhakket 3 grønne paprikaer, finhakket 1 ts. sukker 6 ss olivenoje Litt salt
Tilberedning
Varm opp oljen på svak varme, og stek løken til den er blank. Tilsett tomat, sukker, paprika og squash, og la det putre i 25-35 minutter, til den har en litt tykk konsistens. Hell i litt vann/hvitvin om det blir for tykt i løpet av kokeperioden.

Mer om Grønnsaksfyll – Pisto

Pisto er en tradisjonell spansk grønnsakragu som ofte fungerer som en fylling i forskjellige retter. Selv om det er mange variasjoner av Pisto, er den mest kjente versjonen «Pisto Manchego», som stammer fra La Mancha-regionen i sentrale Spania. Pisto manchego er vegansk og rik på næringsstoffer, med mange fargerike grønnsaker som gir retten dens karakteristiske utseende og smak.

I hjertet av en typisk Pisto manchego er en blanding av squasher, paprika, tomater, løk og aubergine, alle sakte kokt sammen til de blir myke. Grønnsakene smaksettes ofte med hvitløk, paprika og salt, noe som gir retten en rik og robust smak. Tradisjonelt sett er Pisto manchego servert med et stykke hvitt brød eller tortilla española (spansk omelett), men moderne variasjoner kan også se det brukes som fylling for empanadas, quesadillas eller andre matvarer.

Det er interessant å merke seg at mens Pisto manchego kan være en del av en hverdagsmiddag i Spania, kan den også bli servert som en delikat forrett eller tapas på finere restauranter. Denne utrolig allsidige retten kan tilpasses og forbedres på mange kreative måter, fra å legge til ulike urter og krydder til å blande i forskjellige typer grønnsaker, belgfrukter eller korn, avhengig av individuelle smakpreferanser og kostholdsbegrensninger.

Noen regioner i Spania har sin egen unike tilnærming til Pisto. For eksempel, i regionen Extremadura, er Pisto laget med grønne paprika i stedet for røde, og det legges til et poachert eller stekt egg på toppen for ekstra smak og ernæring. I Andalusia er Pisto laget med masse hvitløk, og ofte servert som en del av en større tapas-samling.

Som en kulinarisk skatt i det spanske kjøkken, fortsetter Pisto å være elsket av både lokalbefolkningen og turister. Dette er virkelig en hyllest til den spanske tradisjonen for å lage enkle, smakfulle retter fra lokale, sesongbaserte ingredienser. Enten du er på reise i Spania eller bare leter etter nye ideer for vegansk matlaging hjemme, kan Pisto gi en velsmakende og sunn tillegg til ethvert måltid.