Gratengsaus

Ingredienser
3 ss hvetemel 4 dl væske (fisk- eller grønnsakkraft, vann, melk) 2 ss margarin eller smør evt 1 buljongterning salt pepper 1 sammenvispet egg + ½ dl fløte
Tilberedning
Visp melet ut i kald væske i et kokekar. Tilsett resten av væsken, fettet og eventuelt buljongterning. Kok opp under omrøring og kok sausen i 3-4 minutter på svak varme. Smak til, eventuelt med salt og nymalt pepper. Bland egget og fløten. Løft kokekaret av varmen og visp ned eggejevningen. Hell sausen over det som skal gratineres.

Mer om Gratengsaus

Gratengsaus er en viktig del av mange retter, spesielt i norsk kulinarisk tradisjon. Mer enn bare en saus, fungerer den som en bindende ingrediens som samler alle elementene i en grateng. Men det er ikke alle som er kjent med bakgrunnen for gratengsaus og hvordan man kan lage den på egenhånd for å forbedre smaken av retten din.

Opprinnelsen til gratengsaus er knyttet til fransk matlaging. Imidlertid har hver kulinarisk kultur tilføyd sin egen unike vri, noe som har ført til mange forskjellige gratengsausvarianter. Norsk gratengsaus, for eksempel, inneholder ofte melk, mel, smør og krydder, og noen ganger ost. Denne ingredienslisten kan variere avhengig av retten den vil bli brukt til. Hovedformålet med sausen er å skape en kremet konsistens som binder alle ingrediensene i gratengen sammen.

Laging av gratengsaus er ikke så komplisert som det kan virke. Hovedelementet er å sørge for at du har nok melkemengde og blander den jevnt med melet. Sausen skal koke på lav varme mens den stadig røres for å unngå klumper. Så snart sausen tykner, kan du legge til smøret for å gi sausen en glatt og fløyelsaktig konsistens. Med en grunnleggende gratengsaus kan du legge til flere smaker etter behov, for eksempel ost, hvitløk, urter og krydder.

Gratengsaus kan også tilpasses basert på eget kosthold. For eksempel, hvis du følger et vegansk kosthold, kan du lage gratengsaus med plantemelk, olivenolje, og et mel-alternativ som kikertmel. På samme måte kan de som følger et glutenfritt kosthold erstatte hvetemelet med glutenfritt mel. Så utrolig fleksibel er gratengsaus, og det er grunnen til at den er elsket i så mange kjøkken rundt om i verden.

I tillegg er en viktig ting å merke seg ved gratengsaus at den påvirker matlagingstiden for gratengen. For mye saus kan gjøre gratenger for våte og forlenge matlagingstiden, mens for lite kan tørke ut retten. Derfor, lære å tilberede den perfekte mengden saus er vesentlig for suksessen til gratenger.

Samlet sett er gratengsaus en kritisk komponent i mange retter, spesielt de tradisjonelle norske. Å mestre kunsten å lage den kan løfte matlagingen din til nye høyder, og gir deg muligheten til å eksperimentere med en rekke smaker og ingredienser.

Legg igjen en kommentar