Ingredienser
2 store Løk 1/2 kilo Brokkoli 2 store Gulerøtter Krydder: 1/2 ts Paprikapulver Pepper kvernet
Tilberedning
OSTESAUS 2 ss smør 2 1/2 ss hvetemel 4 dl grønnsakbuljong kvernet pepper 1/2 ts paprikapulver 2 dl revet ost 4 ss crème fraiche. osteskiver til gratinering 1. Rens løken, skjær i tynne skiver og stek dem blanke. 2. Bryt brokkolien i buketter og fordel dem i en smurt ildfast form sammen med gulrotskiver og stekt løk. 3. Lag ostesausen ved å smelte smøret, røre inn hvetemelet og tilsette buljongen litt og litt. Smak til med pepper og salt. 4. Rør inn revet ost og crème fraiche og hell over grønnsakene. 5. Legg osteskivene på toppen og gratiner i ovn ved 250 grader i 15-20 minutter. Serveres med brød og salat.

Mer om emnet: Gratinert brokkoli

Brokkoli er en utrolig næringsrik grønnsak favørert for dens lave kalorier og høye vitamin- og mineralinnhold. Til tross for dens helsetilgjenglighet, kan det være vanskelig å overbevise spesielt barn om å spise det. En måte å gjøre brokkoli mer tiltalende på er ved å lage gratinert brokkoli. Denne metoden kombinerer den krispy, friske brokkolien med en deilig ostesaus og et lag med gratinerende ost på toppen.

Gratinert brokkoli er enkel å lage og kan lages på utallige måter. De grunnleggende ingrediensene inneholder brokkoli, ost, saus, og krydder etter smak. Du kan velge å bruke hvilken som helst type ost du liker, men de mest brukte ostene er cheddar, parmesan eller mozzarella. Sausen er vanligvis laget av smør, melk, hvetemel og krydder som salt, pepper og muskat. Du kan også inkludere hvitløk for å legge til mer smak.

Den første trinnet i å lage gratinert brokkoli er å forhåndsopvarme ovnen. Dette er viktig fordi det sikrer at brokkolien blir kokt jevnt. Deretter må du blanchere brokkolien ved å legge den i kokende vann i omtrent 1 minutt før du overfører den til isvann for å stoppe kokeprosessen. Det er viktig å ikke overkoke brokkolien da den vil lage sausen klissete og ikke vil ha en god tekstur.

Sausen er neste del som skal forberedes, du lager en hvit saus med mel, smør og melk før du legger til de valgte krydder og ostene. Den ferdige sausen helles over den blanchede brokkolien som er plassert i en ildfast form. Til slutt er det lagt et ekstra lag med ost på toppen før retten blir satt i ovnen for å gratinere.

Gratinert brokkoli kan serveres som hovedrett eller som en siderett. For en mer fullstendig måltid, kan du legge til kokt pasta, kylling eller jordskokk. Du kan også legge til flere grønnsaker som gulrøtter, blomkål eller spinat for å lage en mer fargerik og næringsrik rett.

I alt er gratinert brokkoli mer enn bare en deilig måte å spise brokkoli på. Det er også en flott måte å introdusere barn og de som ikke er veldig glad i grønnsaker til å inkludere mer næringsrike råvarer i kostholdet sitt. Med sin rike og smakfulle dressing, kombinert med friskheten av brokkoli og det attraktive utseendet av gratinert ost, er gratinert brokkoli et utmerket valg for både hverdag og spesielle anledninger.