Ingredienser
750 gr skrelte poteter evt. 1 hvitløksbåt 150 gr revet sveitser- eller cheddarost salt malt, hvit pepper 1 egg 2 dl fløte 2 dl melk 50 gr smør
Tilberedning
De skrelte potetene skjæres i tynne skiver som tørkes i et håndkle. Smør en ikke altfor høy ildfast form. Formen kan evt. først gnis inn med en knust hvitløksbåt. Legg potetskivene lagvis i formen med osten. Dryss med salt og malt, hvit pepper. Visp sammen egg, fløte og melk. Hell dette over potetene. På toppen legges smør i små klatter og litt ekstra revet ost. Formen settes på nederste rille i stekeovnen, som er forvarmet til 180-200 gr. La potetene steke i ovnen til de er møre og lysebrune på toppen. Før servering kan potetene evt. drysses med tørket merian eller fransk krydderblanding.

Mer om emnet: Gratinerte poteter

«Gratinerte poteter», også kjent som «potetgrateng», er en populær rett ikonisk for moderniserte norske kjøkken. Navnet kommer fra det franske ordet «gratiner», som betyr å gratinere eller bake til det danner en gyllen og sprø overflate. Mens denne retten kan nytes alene eller som tilbehør, spiller den ofte en hovedrolle i norske festmåltider.

De grunnleggende ingrediensene i en gratinert potetresept inkluderer poteter, fløte, melk, ost, hvitløk, salt og sort pepper. Noen andre krydder eller urter kan også legges til for å forbedre smaken, som timian, rosmarin, muskatnøtt, eller persille. Poteter blir ofte skåret i tynne skiver og bakes med en rik fløtesaus, til de blir gyllenbrune og sprø på toppen, men myke og kremete inni.

En viktig del av å lage gratinerte poteter er valget av potetene. Typisk velger mange faste poteter for denne retten, men det er også de som foretrekker melne. Faste poteter holder bedre formen, mens melne blir mer kremete. Begge variantene fungerer godt for retten, så det kommer an på personlig preferanse.

Det finnes mange variasjoner av denne retten verden rundt. En populær variant er «Gratin Dauphinois» fra Frankrike, som tradisjonelt sett ikke inneholder ost, men kun fløte. Andre variasjoner kan inneholde ulike typer ost, kjøtt, grønnsaker eller fisk.

Gratinerte poteter er ikke bare en deilig og allsidig rett, de har også helsefordeler. Poteter er en utmerket kilde til vitamin C, spesielt hvis de konsumeres med skallet på. De inneholder også kostfiber som bidrar til en god tarmfunksjon. Når det er sagt, bør man utvise noe måtehold ved konsum, da gratinerte poteter også er høy på kalorier på grunn av fløten og osten den inneholder.

Til syvende og sist, gratinerte poteter gir oss ikke bare en smakfull opplevelse, men det gir oss også en mulighet til å eksperimentere og være kreativ. Man kan prøve forskjellige potet og osteraser, blande i ulike grønnsaker eller krydder, og lage sin egen unike versjon av gratinerte poteter.