Ingredienser
600 g seifilet 1 ss potetmel 1 liten løk 2 ss gressløk 1 ½ dl melk drøyt 1 ts salt og ½ ts pepper SAUS: 2 ss smør 3-4 ss hvetemel 5 dl melk 1 ss grov sennep 2 ss finhakket dill eller persille salt og pepper.
Tilberedning
Skjær seien i biter og ha dem i en food processor, sammen med salt. Kjør til alt er blandet. Rør inn iskald melk, litt om gangen. Tilsett potetmel. Bland til slutt inn hakket grønt, finhakket løk og pepper. Stek seikakene i middels varm panne. La dem trekke gjennom på ettervarmen. Smelt smør til sausen i en kjele. Rør inn hvetemelet. Spe med melk og la sausen koke, under omrøring, minst 5 minutter til melsmaken er borte. Rør inn sennep og dill, og smak til med salt og pepper. Server kaker og saus med kokte poteter og grønnsaker.

Mer om Grove seikaker og sennepssaus

Grove seikaker er en tradisjonell norsk fiskerett med røtter fra kystkulturen. De er særlig kjent i Nord-Norge, der sjømat har en sentral plass i det lokale kjøkkenet. Denne retten er en herlig kombinasjon av seifilet, ulike urter, krydder og annen smakstilsetning, alt komprimert til små, smakfulle kaker. Dette er en type mat som anerkjenner havets gaver og viser noe av hvordan matkulturen i Norge har utviklet seg over tid.

Seikakene er kjent for sin grove konsistens. Denne oppnås ved at seifileten ikke males helt fint, men heller hakkes grovt eller går gjennom en kjøttkvern. Resultatet er en grovere konsistens i kakene, noe som gir en mer tiltalende tyggemotstand. Dette gjør at retten oppleves som mer mettende, og gir også Kakene en mer rustikk og hjemmelaget følelse. For mange er dette en viktig del av opplevelsen når de spiser grove seikaker.

I tillegg til seikakene brukes det ofte en sennepssaus. Denne sausen er en kombinasjon av sennep, fløte, melk, eller kanskje en kyllingbuljong. Noen liker også å ha i litt honning for å balansere sennepens sterke smak. Sausen skal være kremet og smakfull, og gi en god kontrast til seikakene.

Ikke minst bidrar sennepssausen til å gjøre retten enda mer næringsrik og velsmakende. Vitaminene og mineralene i sennep bidrar med viktige næringsstoffer som styrker kroppen. I kombinasjon med de sunne egenskapene til seien, som inneholder rikelig med proteiner og gode fettsyrer, blir dette en næringstett og god rett.

Som med mange tradisjonelle retter, varierer oppskriften på grove seikaker og sennepssaus fra sted til sted. I noen områder i Norge blir det blant annet lagt til poteter i seikakene for ekstra fylde. Noen legger til forskjellige typer grønnsaker for ekstra farge og tekstur. Det er ingen fasit på hva som er den beste måten å lage denne retten på – det som teller er at resultatet smaker godt.

I en tid hvor mange er opptatt av bærekraftig og sunn mat, fortjener grove seikaker og sennepssaus å få en renessanse. Denne tradisjonelle retten er både miljøvennlig og næringsrik, og viser hvordan man kan utnytte det havet har å by på på en bærekraftig måte.