Ingredienser

* 7 dl skummet kulturmelk
* 7 dl vann
* 50 g gjær
* 1 ss salt
* 1 liter sammalt hvete, grov
* 6 dl sammalt hvete, fin
* 2 dl hvetekli
* 3 dl byggmel
* 3 dl havregryn
* 1,3-1,6 liter hvetemel
* havregryn til pynt

Tilberedning

Smuldre gjæren i en bakebolle og varm melk og vann til 37 ºC. Rør ut gjæren i litt av deigvæsken. Tilsett resten av deigvæsken, salt, sammalt hvete, hvetekli, byggmel og havregryn. Tilsett ca halvparten av hvetemelet. Elt deigen godt og arbeid inn så mye mer hvetemel at deigen blir smidig og lett å arbeide med. La deigen heve under plast eller klede på et lunt sted i ca 1 time.

Legg deigen på melet bakebord og kna inn mer hvetemel om nødvendig. Del deigen i fire og form avlange brød som legges i smurte former (ikke for store). La brødene etterheve i ca 45 minutter.

Pensle brødene med vann og dryss havregryn over. Stek brødene på nederste rille ved 200 ºC i ca 1 time. Ta brødene ut av formene og stek dem i ytterligere ca 10 minutter til de får brun skorpe. Avkjøl dem på rist.