Ingredienser

50 gr. gjær
8 dl. gomesø
2 dl. H-melk
2 dl. sk. kulturmelk
4 ss. olje
2 ts. salt
250 gr. 4-kornblanding (1/2 pakke)
2 dl. siktet rugmel
ca. 1,2-1,3 kg (ca.2,2 liter) hvetemel

Tilberedning

Rør gjæren ut i lunken gomesø/melkeblandingen. Tilsett kulturmelk, salt og olje.
Elt inn 4-kornblandingen og rugmelet. Tilsett hvetemel til passe tykk deig, og elt den godt til den blir glatt og smidig.
Heves tildekket i ca. 45 minutter.
Elt den om og lag 3-4 avlange brød som legges i smurte brødformer.
La dem etterheve ca. 30-45 minutter under klede.
Pensle med kaldt vann, og dryss gjerne over frø eller havregryn.

Stekes 200 grader, nederste rille i ca. 30-40 minutter.