Ingredienser
1 kg okse kjøtt. (Køp kjøtt som må koke lenge for å bli mørt) 5 dl rødvin 1/2 ts cayenne pepper 1 ss kanel 1 ss karve 1 ss meiram 2 laubær blad 1 bx hvite bønner, eller andre bønner. Uten tilsetnings stoffer 2 ss tomat purè salt. 3 fedd hvitløk. 6-10 hele sharlott løk uten skall. 4 ss flytende okse buljong.
Tilberedning
Fres hele løk,hvitløk, alt krydder, bønner og tomat purè i en kasserolle, mens du bruner de store stykkene av kjøtt i en steke panne. Hell vinen og kjøttet i kasserollen, hvis ikke væsken dekker kjøttet hell på vann. Hell på buljongen. gryten skal nå stå og småkoke i 1,5 til 2 timer. Ta opp en kjøtt bit og kjenn at det er ferdig.

Om Høstgryte

Høstgryte er en populær rett i Norge, spesielt på denne tiden av året når værmeldingen blir stadig kjøligere. Denne retten, hvis navn oversetter til «autumn stew» på engelsk, er en hyggelig og næringsrik sammensetning av typiske råvarer til sesongen, noe som gir et perfekt høstlig utvalg.

En avgjørende kjennetegn på høstgryte er dens innholdsrike og mettende natur. Dette skyldes hovedsakelig tilstedeværelsen av rotgrønnsaker og kraftig kjøtt. Rotgrønnsaker som poteter, gulrøtter, pastinakk, og kålrot er rikelig tilgjengelig på slutten av året i Norge, og disse bringer komplementære teksturer og dybder av smak til gryten. Kjøttet, ofte fra lam eller storfe, gir også et solid grunnlag for retten.

Det unike med høstgryte er dens allsidighet når det gjelder tilberedningen. Noen vil foretrekke å ha den i ovnen, mens andre vil kanskje velge å bruke en saktekoker for å virkelig fremheve smakene og lage en rik kremet saus. Uansett tilberedningsmetode beholder gryten sin karakteristiske robusthet og metthetsfølelse. Det er viktig å merke seg at hver versjon av høstgryte kan tilpasses etter personlige preferanser.

Dette bringer oss til det neste punktet, nemlig variasjonen i oppskrifter. Mange høstgrytoppskrifter inkluderer også andre sesongens råvarer, for eksempel sopp, epler eller pærer, for å gi en unik vri. Krydderne som brukes kan også variere, med noen som foretrekker tradisjonelle urter som timian og rosmarin, mens andre kanskje vil bruke mer eksotiske krydder.

Samlet sett er høstgryten den ultimate høstretten i Norge. Med dens smakfulle kombinasjon av kjøtt og grønnsaker, gir den en varmende og trøstende måltid som er ideell for kjøligere dager. I tillegg er den også utrolig tilpasningsdyktig, slik at du kan eksperimentere med forskjellige smaker og ingredienser for å gjøre det til ditt eget. Høstgryte er ikke bare en måltid, men det er høsten i en gryte!.