Ingredienser:
1 liter skummet mel
1 pk gjær
3 ss soyaolje
2 ss mørk sirup
1 ½ ts. salt
400 g havregryn store
400 g sammalt hvete, fin
ca 400 g hvetemel
små havregryn til pynt
Tilberedning:
Varm melken til 37°C. Smuldre gjæren i deigbollen. Rør den ut med litt av melken, og ha så resten av melken i.
Tilsett soyaoljen, sirupen og saltet, og elt så inn havregrynene, den sammalte hveten, og mesteparten av hvetemelet. Elt i mel til deigen blir smidig og fin, men ikke for fast.
Deigen skal arbeides godt. CA 5 minutters elting ved halv styrke i kjøkkenmaskin blir bra.
Dekk deigbollen med plast og klede og la deigen heve ca 1 time. Ta den på melet bakebord. Del deigen i to, elt eventuelt i litt mer mel, og form hvert emne til brød. Legg dem i godt smurte former på 2 liter.
Etterhev brødene unner et klede i ca 30 – 60 minutter.
Pensle lett med lunket vann. Dryss på litt små havregryn.
Stek brødene på nederste rille i ovnen ved ca 200°C i ca. 1 time.
Avkjøl brødene på rist.
Havregrynsbrød bør helst stå til neste dag før de skjæres i.
Porsjoner:
2 brød
Prøvde du oppskrifta slik den står før du slo fast at den er dårlig?
Skikkelig drittoppskrift. Måtte bruke ex antall gram for å få en rimelig fast deig og ikke ei suppe. Mulig det skal være suppe og at havregryna skal svell og ta til seg veske. Noe bedre forklaring på dette? Venter i spenning men det går jo en kg av alt det fine på dobbel porsjon.
Pensle brødene med egg og strø havregryn over før etterheving.
Pensle brødene før etterheving, hver eneste gang jeg prøver å pensle brødene etter at de har hevet ferdig i formen går det galt og de synker sammen.