Ingredienser:
1 liter skummet mel

1 pk gjær

3 ss soyaolje

2 ss mørk sirup

1 ½ ts. salt

400 g havregryn store

400 g sammalt hvete, fin

ca 400 g hvetemel

små havregryn til pynt

Tilberedning:

Varm melken til 37°C. Smuldre gjæren i deigbollen. Rør den ut med litt av melken, og ha så resten av melken i.

Tilsett soyaoljen, sirupen og saltet, og elt så inn havregrynene, den sammalte hveten, og mesteparten av hvetemelet. Elt i mel til deigen blir smidig og fin, men ikke for fast.

Deigen skal arbeides godt. CA 5 minutters elting ved halv styrke i kjøkkenmaskin blir bra.

Dekk deigbollen med plast og klede og la deigen heve ca 1 time. Ta den på melet bakebord. Del deigen i to, elt eventuelt i litt mer mel, og form hvert emne til brød. Legg dem i godt smurte former på 2 liter.

Etterhev brødene unner et klede i ca 30 – 60 minutter.

Pensle lett med lunket vann. Dryss på litt små havregryn.

Stek brødene på nederste rille i ovnen ved ca 200°C i ca. 1 time.

Avkjøl brødene på rist.

Havregrynsbrød bør helst stå til neste dag før de skjæres i.

Porsjoner:
2 brød