Hjemmelaget lasagne

Ingredienser
Lasagneplater av 300 gram hvetemel (se ”Pasta”) eller en pakke kjøpte plater 2 pakker fersk mozzarella Kjøttsaus: 4oo gram kjøttdeig 1 stk løk 2 fedd hvitløk Friske urter, f. eks basilikum, timian, rosmarin 4 ss Tomatpuré Olivenolje 1 klype Sukker Salt pepper He olje i en panne og stek hakket løk, hvitløk, urter og kjøttdeig. Ha på tomatpuré, sukker og 3 dl vann. Smak til med salt, pepper og sukker. Ostesaus: 7 dl Helmelk 40 gram meierismør 40 gram hvetemel 150 gram revet jarlsberg 150 gram revet mozzarella Salt Pepper
Tilberedning
Fres smør i en kjele og ha på hvetemelet. Skal ikke bli brunt. Spe med melk under kraftig omrøring. La sause få et oppkok. Ha i osten og rør kraftig for å løse opp ostetrådene. Smak til med salt og pepper. Fin frem en ildfast smurt form. Begynn med ostesaus, deretter lasagneplater og kjøttsaus. Gjenta til formen er nesten full. Legg fersk mozzarella i skiver på toppen og sett inn i ovnen i 15-20 minutter på 180°c hvis du bruker ferske pastaplater eller følg stekeanvisningen på pakken. Server med baguette, salat og smør.

Mer om Hjemmelaget lasagne

Lasagne er en rett som har blitt elsket av mange gjennom generasjoner. Selv om mange tenker på lasagne som en italiensk rett, har hjemmelaget lasagne faktisk opphav i det gamle Hellas. Ordet lasagne kommer fra det greske ordet «laganon» som refererer til flat brøddeig. Selv om lasagne har endret seg over tid og fra region til region, har essensen i retten bestått – lag av pasta skiftet med saus og ost.

Hjemmelagde lasagne er et kreativt kulinarisk prosjekt som du kan tilpasse etter dine egne smak. Det er også litt av en tidkrevende prosess, men resultatet vil være så verdt det. Et godt sted å starte er å lage din egen pastadeig. Selv om det er helt fint å bruke ferdiglagde lasagneplater, vil du oppdage at hjemmelagde pasta gir en helt annen tekstur og smak til retten. Å lage pasta selv krever bare fire grunnleggende ingredienser – semolina eller durumhvetemel, egg, olivenolje og en klype salt.

Neste stopp er sausen. Mange foretrekker en rik og robust bolognese-saus laget av kjøtt, tomater, løk, hvitløk og urter. Det finnes også mange vegetariske alternativer som kan være like delikate, for eksempel en blanding av spinat og ricotta, eller stekt aubergine og tomat. Hensikten med sausen er å gi fuktighet og smak til pastaen.

Hemmeligheten bak en virkelig god lasagne er ostesausen, også kjent som bechamel-sausen. Denne franske sausen gir kremethet og dekadens til retten. Bechamel-sausen er laget av smør, mel og melk, krydret med litt muskat. Når pastaen, kjøttsausen og bechamelsausen er lagd, er det bare å lagvis legge de i en ildfast form og topp det hele med revet ost, helst mozzarella og parmesan, før det står en tur i ovnen.

Hjemmelaget lasagne er en allsidig rett som kan justeres etter diett og smak. Du kan lage en glutenfri versjon ved å bruke glutenfritt mel i pastaen, en vegetarisk versjon ved å bare bruke grønnsaker, eller en vegansk versjon ved å benytte vegansk ost og mandelmelk i bechamelsausen. Det kan være en sunn familiemiddag, en komfortmat for helgen, eller en imponerende rett for gjestene.

Å lage lasagne fra grunnen av kan virke skremmende, men det vil gi deg en enorm tilfredsstillelse. Ikke bare vil det smake bedre, men prosessen med å lage det vil få deg til å sette pris på alle de enkelte elementene som går inn i denne elskede retten. Med litt tid, tålmodighet og kjærlighet, kan hvem som helst mestre kunsten å lage hjemmelaget lasagne.

Legg igjen en kommentar