Ingredienser
1,5 kg renskåret, magert svinekjøtt 100-150 g spekk 200 g kokte poteter 3 ss potetmel 2 ss salt 2 ts hvit pepper 2 ts allehånde 2 ts ingefær 6 dl melk 2,5 dl vann 2,5 – 3 meter tarmer
Tilberedning
Kjøp svinetarm hos slakteren. Skyll tarmene i kaldt vann. Skjær kjøtt, spekk og poteter i terninger. Mal kjøttet på kjøttkvern eller i en foodprocessor. Bruker man kjøttkvern skal kjøttet males to ganger og spekk og poteter en gang. Tilsett potetmel og krydder og spe deigen, først med melken, og så med vannet til deigen er glatt og fin, men ikke for løs. Sett pølsehorn på kjøttkvernen. Trekk tarmen inn på hornet og knyt for enden. Fyll tarmen med pølsefarsen, jevnt men ganske løst. Tvinn tarmen et par omganger når pølsen er passe lang, ca 20 cm. Knytt for endene når tarmen er fylt. Kok opp vann i en stor kjele. Tilsett litt salt og legg pølsene i. La de trekke uten lokk i ca 15 minutter. Stikk forsiktig i en pølse for å se om den er ferdig. Da skal det renne ut klar kjøttsaft. Server pølsene med kokte poteter og kålrotstappe.

Om Hjemmelaget medisterpølse

Hjemmelaget medisterpølse er et spennende kulinarisk prosjekt som gir deg komplett kontroll over ingrediensene og smakene i en av julens mest elskede retter. Det er en prosess som krever presisjon og tålmodighet, men resultatet er absolutt verdt anstrengelsen. Medisterpølse er faktisk din mulighet til å vise frem lokal tradisjon og personlig kreativitet på samme tid.

Først er det nødvendig å forstå hva medisterpølse er. Opprinnelig er det en dansk rett, med navnet kommer fra «medister», som betyr blandet svinekjøtt, og «pølse». Så, i sin enkleste form er det en pølse laget av svinekjøtt blanding. Men det er variasjonene og personlige preg som gjør denne pølsen spesiell og unik på hvert kjøkken.

For å lage medisterpølse trenger du først svinekjøtt, båder mager og fet. Mange liker å bruker kjøtt fra skulderen fordi det gir en fin balanse mellom fet og mager. Noen inkluderer også litt kalvekjøtt for en mildere, mer delikat smak. Kjøttet males, ofte dobbelt for å få en finere tekstur, og blandes med salt for å trekke ut proteiner som binder blandingen sammen.

Krydder er det neste trinnet i prosessen. Mange foretrekker den klassiske kombinasjonen av nellik, ingefær, allehånde og pepper, men du kan eksperimentere etter eget ønske. Det er viktig å huske at kjøttet trenger litt tid til å absorbere smaken av krydderne, så det anbefales å la blandingen sitte i kjøleskapet over natten.

Pølsene stappes i tarm, som kan være naturlig eller syntetisk. Naturlige tarm gir en mer autentisk smak og konsistens, men syntetiske tarm er mer bekvemmelige å bruke og tilgjengelige. Tarmen skal være fylt fast, men ikke for stramt, ellers kan de sprekke under steking. De formete pølsene bindes på endene for å sikre kjøttet inni og koke i kjele før de brunes i stekepanne.

Servering av medisterpølse varierer noe fra hjem til hjem, men populariteten til retten som ett av julens høydepunkter er utvilsom. Tilbehøret kan variere, men ofte får du se poteter, rødkål, brun saus eller ribbefett sammen med de velsmakende pølsene.

Laging av hjemmelaget medisterpølse er mer enn bare matlaging. Det er en måte å bringe familien sammen, enten det er over kjøkkenbordet med kjøttkvern og tarm, eller rundt middagsbordet der pølsene blir nytt sammen. Det er en tradisjon, og en kjærlighet til god, ærlig mat som holder oss tilbake for mer hver jul.