Ingredienser
ca 720 g filet av hjort 125 g rosiner 25 cl portvin 100 g usaltet smør 1 ts korianderfrø 1 dl kremfløte 3 dl viltkraft 4 sjalottløk Salt og pepper 50 g skogsopp(kantarell, steinsopp etc)
Tilberedning
Ha 3/4 av 1øken i en kjele og kok den sammen med portvin til en tykk «marmelade». Knus korianderfrø i en morter, og tilsett dem sammen med rosiner, fløte og kraft (buljong). La 1øksausen fa koke ca. 5 minutter til den tykner noe. Rør inn smøret, litt etter litt og smak til med salt og pepper. Hjortefileten skjæreres i fire pene stykker. Disse krydres med salt og pepper. Brun dem pent på alle sider i en stekepanne. Legg kjøttet over på bakeplate/langpanne (smurt), og sett dem inn i stekeovn ved 225°C varme. Ovnstiden er 2 x 5 minutter. Kjøttet skal ha en pause på ca. 10 minutter mellom hver steking. Etter steking bør fileten få hvile ca. 10 minutter før du skjærerer i det. Sausen med rosiner i fordeles på fire tallerkener. Filetstykkene skjæreres i pene skiver Som legges pent oppå sopp som er stekt med resten av sjalottløken (salt og pepper) fordeles rundt kjøttskivene. Pynt gjerne med grønne urter. Friske grønnsaker og mandelpoteter serveres til.

Mer om emnet: Hjortefilet

Hjortefilet er et begrep som ofte refererer til kjøttstykket som er tatt fra ryggen av et hjortedyr. Det er uten tvil noe av det mest møre og smakfulle kjøttet du kan finne. Samtidig er hjortefilet også et magert kjøtt, noe som betyr at det har lavt fettinnhold. Dette gjør det til en ideell proteinkilde for de som ønsker å spise sunnere.

Hjortefilet har en rik, kompleks smak som kan variere avhengig av hva hjorten har spist. Den har en litt vilt smak, noe som gjør den distinkt forskjellig fra de fleste andre typer kjøtt. Når du lager mat med hjortefilet, er det viktig å ikke oversteke det, da det kan bli tørt. Det anbefales vanligvis å steke det raskt på høy varme for å bevare saftigheten og smaken.

En av de fineste tingene med hjortefilet er dens allsidighet. Det kan tilberedes på mange ulike måter, inkludert grilling, steking, og til og med røking. Det passer godt med sterke smaker, for eksempel einerbær, rosmarin og hvitløk, samt søte smaker som bær og frukter.

Det kan være verdt å merke seg at hjortefilet er mer kostbart sammenlignet med mange andre typer kjøtt. Dette skyldes hovedsakelig den høyere produksjonskostnaden og den begrensede tilgjengeligheten.

Til tross for sin kostnad, anses hjortefilet for å være et virkelig gourmetmåltid. Med sin forfinede og distinkte smak, er det sikkert verdt å prøve for enhver matentusiast. Det er en velsmakende delikatesse som gir en unik smaksopplevelse.