Hjortegryte

Ingredienser
750 g renskåret hjortekjøtt 100 g lettsaltet flesk eller bacon 1 ts salt 1 krm pepper 3-4 løk 4 dl kraft/vann 3-4 knuste einerbær 1 dl rømme evt salt
Tilberedning
Tørk kjøttet og skjær det i tynne skiver. Kjøtt fra bakpart er mørest, men bog eller hals kan også brukes. Skjær flesket i tynne skiver. Dryss salt og pepper på kjøttstykkene. Legg på en skive flesk og rull stykkene sammen. Surr dem med en tråd eller bruk tannpirker eller cocktailpinne av tre. Lettbrun margarin eller smør i en gryte eller panne og brun rullene pent rundt det hele. Rens og skjær løken i båter. Brun dem også. Slå på kraft (kokes på bein og slintrer) eller vann, og ha i einerbær. La rullene surre ved svak varme til de er møre. Tiden avhenger av hvor mørt kjøttet er, og hvilket stykke det er. Visp i rømmen mot slutten av surretiden slik at den også koker med en stund, ca 10 minutter. Smak retten til med salt og pepper. Fjern tråder eller trepinnene. Serveres med kokte poteter og gjerne tyttebær. Kålrotstappe eller kokt kålrot og kokte rødbeter har vært vanlig tilbehør, men rosenkål er et godt alternativ. Sopp og noen einerbær setter ekstra spiss på retten.

Mer om emnet: Hjortegryte

Hjortegryte er en klassisk rett, men visste du at det er mange alternative måter å tilberede denne velsmakende tradisjonelle retten på? Fordyp deg i kjøkkenverdenen og oppdag nye variasjoner av denne norske favoritten.

En populær ta på hjortegryte innebærer tilberedning med øl. I denne metoden brukes en mørk øl, som stout eller porter, til å marinere kjøttet før steking. Dette gir kjøttet en dyp, robust smak som parer beenesten med de rike smaker av hjortekjøttet. Tilsatt med urter som rosmarin og timian, samt rotgrønnsaker, skaper det en velsmakende rett som er perfekt for kjølige høst- og vinterkvelder.

Det er imidlertid ikke nødvendig med øl for å gi kjøttet ny smak. En annen metode involverer langsomt å koke hjortekjøttet i en rik tomatbasert saus, tilsatt med rødvin for en ekstra tangy touch. Denne metoden fungerer spesielt godt med magrere hjortekutt, som ryggfileten, da den bidrar til å holde kjøttet fuktig og ømt.

Sjokolade kan også brukes i en hjortegryte. Selv om dette kan høres merkelig ut, smelter mørk sjokolade faktisk inn i gryten og gir den en rik, jordisk smak som absorberer noe av spilltiden av hjort. Selvfølgelig supplementeres disse metodene alltid med et variert utvalg av grønnsaker for å skape en balansert, næringsrik rett.

Å lage sjømat i en hjortegryte er definitivt en særegen blanding, men det gir en uventet herlig nyanse av smaker. Man kan bruke blåskjell eller kamskjell, og så er det en annen nydelig og spennende variant på temaet hjortegryte.

Til slutt, uansett hvilken metode du velger å følge, er nøkkelen til god hjortegryte alltid god kvalitet på kjøttet. Prøv å bruke lokale kilder hvis mulig for de beste resultatene.

Legg igjen en kommentar