Ingredienser
500 g hjortefilet eller reinsdyrfilet timian salt pepper revet sitronskall blandet småsalat (som feltsalat, rabarbrasalat, ruccola) smør og olje til steking Trøffelolje 50 g finrevet trøffel 50 g finhakket sjalottløk 2 dl extra virgin olivenolje salt pepper Grønn créme 1 kopp grønne (tinte) erter 1-1 1/2 dl fløte ørlite smør 1/2 ss nøtteolje 1 ss olivenolje noen dråper sitronsaft salt pepper
Tilberedning
Rull fileten i finhakket timian og revet sitronskall. Salte og pepre. Brunes i en blanding av smør og olje. Etterstekes i ovnen ved 150 °C i 8-10 min. La kjøttet få hvile før du skjærer i det. Til crémen: Kok ertene i fløten en liten stund. Kjør det glatt i en food processor og bland/smak til med salt, pepper, sitron, olje og smør. Kjør sammen alle ingrediensene til oljen raskt. La stå så smakene forsterkes. Legg opp rene, friske og sprø salatblader. Skjær kjøttet i små, tynne skiver som fordeles utover på tallerkener. Fordel den grønne crémen i små drypp rundt omkring, og ringle oljen rundt til slutt. Ha godt, lunt bakverk til.

Mer om emnet: Hjortelår

«Hjortelår» er et kjent uttrykk blant matelskere over hele verden, men mange er ikke klar over det rike spekteret av smaksnyanser som det inneholder. Dette deilige kjøttstykket kommer fra hjort, et dyr kjent for å ha en eksklusiv og ettertraktet smaksprofil.

Hjortelår er høyt verdsatt av både kokker og matentusiaster for sin rike, robuste smak. I det norske kjøkken er det ofte brukt i en rekke ulike retter, fra tradisjonelle gryteretter til moderne gourmetskåler. Det er et utrolig anvendelig kjøtt, som kan stekes, grilles, bakes, eller langtidskokes for å fremheve ulike aspekter av dens unike smak.

En interessant detalj om hjortelår er at smaken kan variere betydelig avhengig av hjortens diett og livsmiljø. Hjort som beiter på fjell og i tettere skoglandskap, for eksempel, har en tendens til å utvikle en mer intens og «vilt» smak enn de som har hatt tilgang til bredere gressganger.

Når det kommer til tilberedning av hjortelår, er det noen spesifikke teknikker som er verdt å merke seg. Mange kokker anbefaler marinering for både å mørne og smakssette kjøttet. En fin blanding av rødvin, rosmarin, hvitløk og hele sort pepper er en klassisk marinade som bringer frem dybden i hjortelårets smak.

I tillegg til å være deilig, er hjortelår også en utmerket kilde til protein og er lav på fett, noe som gjør det til et sunt alternativ til mer tradisjonelle kjøttyper. Uansett hvordan du foretrekker å tilberede det, kan hjortelåret gi en enestående middagsopplevelse.

Husk, det beste med å tilberede hjortelår er muligheten til å leke med smakene. Så hvorfor ikke eksperimentere med nye krydderblandinger eller tilberedningsteknikker? Med det rette hjortelåret kan du ta smaksløkene dine på en uforglemmelig kulinarisk reise.